Olé-lehti 4/2000

Olé-lehti 4/2000

Olé-lehti 4/2000

Lentopelosta voi päästä eroon

Järjellä selittämättömästä lentopelosta kärsii noin 20 % matkustajista.

Terveyspalvelut Espanjassa

Nykyään terveyspalveluissa ei ole valittamista, kunhan ottaa selville, miten toimitaan.

Málagan papan tuska

Avioliitosta kehkeytyi aasialais-suomalainen murhenäytelmä.

Pääkirjoitus: España va bien

Jos Espanjaa lähes neljä vuosikymmentä hallinnut kenraali – tai miksi ei sano suoraan diktaattori – Fransisco Franco vain olisi kynnelle kyennyt, hän aivan varmasti olisi käännellyt ja väännellyt haudassaan jo vuosikausia sen tosiasian edessä, miten paljon Espanja on hänen kuolemansa jälkeen (1975) muuttunut.

Espanjasta tuli Francon kuoltua demokraattinen maa, jossa sosialismi edusti aluksi vastakohtaa kaikkeen kansan ennen kokemaan ja näkemään. Sosialismin kannatus pysyi korkealla aina vuoteen 1996, jolloin keskustaoikeistolainen PP voitti vaalit ensimmäistä kertaa neljääntoista vuoteen. Kansa rankaisi äänillään korruptoitunutta PSOE-puoluetta, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan oikeasti uskonut, että oikeistohallitus voisi tuoda paljoa parempaa. Epäilijät olivat kuitenkin väärässä, ja tämän todistaa maalisvaalien oikeiston murskavoitto. Kuten Jyrki Palo sivulla 6 toteaa, Espanjassa ei enää äänestetä niinkään ideologiaa kuin hallitusprojektia. Espanja on lyhyessä ajassa vaurastunut huomattavasti. Tottakai on pidettävä mielessä, että Espanjassa on edelleen yli kolme miljoonaa köyhää, joiden mielestä PP:n iskulause “España va bien”, Espanjalla menee hyvin, on varmasti lähinnä mauton vitsi, mutta tilastot puhuvatkin keskiarvoista, eivät yksilöiden realiteeteista.

Espanjan nykyinen hyvinvointi ja Eurooppaan liittyminen vaikuttavat luonnollisesti positiivisesti myös meihin ulkomaalaisiin. Julkinen sairaanhoito pelaa myös muiden maiden kansalaisten kohdalla, oleskelulupien anominen ja saanti tehdään jatkuvasti helpommaksi ja menestyvää muukalaista ei enää katsota yhtä “kieroon” kuin ennen, koska omatkin asiat ovat nyt paremmin. Jotta suomalaisten ja espanjalaisten yhteiselo sujuisi kitkatta, meidän on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että olemme heidän maaperällään. “Suomalaisyhtiöitä” tai “suomalaiskyliä” ei täällä ole olemassakaan, emmekä voi emmekä saata tällaista edes yrittää. Suomalaisetkaan tuskin katsoisivat supein silmin vastaavaa käytöstä omassa maassaan. Maan lait ja säädökset koskevat myös meitä ulkomaalaisia, ja jotta voisimme säilyttää hyvän maineemme maan viranomaisten silmissä, meidän on syytä myös niitä noudattaa, vaikka ne kuulostaisivat kuinka utooppisilta. Meillä suomalaisilla on kansallinen tapa kyseenalaistaa kaikki kuulemamme, eikä tässä sinänsä ole mitään pahaa, kunhan vain kunnioitus säilyy.

P.S. Sivulla 27 on pähkinänkuoressa tärkeää tietoa uudesta verolaista. Toimitukseen saapunut kysely edustaa mielestämme suurta osaa suomalaissiirtokunnasta. Verotusasioissa on kuitenkin kymmeniä kiemuroita, ja tämän vuoksi suosittelemme, että jokainen henkilö tutkii oman tilanteensa asiantuntijan avulla.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: “España va bien”
6 Jyrki Palo: Vasemmisto eksyksissä
8 Ajastin – mm. Tarja Halonen ylitti Espanjan uutiskynnyksen – Kongressiin naispuolinen puheenjohtaja – Aurinkorannikon sotaveteraanit Madridissa – Ongelmia TV Finlandian näkyvyydessä – Telefónicalta uusi huipputarjous – Almodóvar sai Oscarinsa – Keinohedelmöitykset yhä suositumpia Málagassa – Tappava sikaripaketti – Esperanza Oña – Tuulos piirsi kuningasperheen jäsenten muotokuvia – Suuntana viestintä ja nykykulttuuri – Málagan yliopiston kielikurssit kesällä 2000
16 PP:lle murskavoitto
18 Jari Kurri – kiekkoeläkeläinen suunnittelemassa tulevaa
20 Lentopelosta voi päästä eroon
24 Kauneuden ja nähtävyyksien Alicante
26 Autouutisia – mm. Auto per talous – Auton seisontavakuutus Espanjassa
27 Veroasiaa – mm. Tuleeko tehdä veroilmoitus Espanjassa? – Aurinko ja vero-seminaari
28 Hän ei sitten pelannutkaan!
30 Kannustuksella Mira Kasslin Olympiavoittajaksi
32 Olé 10 vuotta sitten – Semana Santa veljeskunnan vuoden kohokohta
33 Kuukauden pyhimys San Jorge – Pyhä Yrjö
34 Gastromaniaa osa 14; Makkaran molemmat päät
36 Espanjan auringosta Suomen talvisodan pakkasiin
40 Terveyspalvelut Espanjassa
42 Taloyhteisön kokous Espanjassa: Kiakilla on oikeus ottaa kantaa
45 Asuntopörssi
57 Sauna kattoterassilla
59 13% vuosituotto – ja vakuutus päälle
60 Väriä elämään
61 Yritysuutisia – mm. Täyden palvelun sijoitusyhtiö – Ammattina meikkitaiteilu – Esteticasta kauneussalonki
62 Espanjan uusi koiralaki
64 Lukijan kynästä: Corrida Viroon – Härkätaistelut Valenciassa
67 Terveys: Milloin pitäisi käydä gynekologin vastaanotolla?
68 Málagan papan tuska
71 Kirjavinkki: Toro – Härkätaistelun kauneus ja julmuus
72 Naisenelämää Espanjassa: Kohtaamisia kateuden kanssa
73 Ellun pipanat
74 Papin palsta: Kärsimys
75 Palveluhakemisto
82 Ristikko

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart