Olé-lehti 5/1989

Olé-lehti 5/1989

Olé-lehti 5/1989

Uusia asetuksia ja määräyksiä

Uusia asetuksia on säädetty mm. maahantulosta, puhelintaksoista ja sairaanhoidosta.

Jerez on sherryä ja paljon muuta

Aurinkorannikon suomalainen ei aina tule ajatelleeksi, mitä on Gibraltarin tuolla puolen.

Oleskelu- ja työluvat

Pitkään oleskeluun vieraassa maassa kannattaa varautua muutenkin kuin hellehatuin.

Pääkirjoitus: ´´Espanja aikoo panna loma-asunnot verolle´´

Näin repäisi Iltalehti 10.08.1989 aiheuttaen meillekin pienen soittotulvan, kysyjinä niin asunnon omistajia kuin asuntoja ammatikseen myyviäkin. Seuraavana päivänä samainen lehti yritti hiukan lieventää edellisen päivän uutistaan artikkelilla “Loma-asunnon omistajia ei rokoteta – Espanja on edelleen hyvä sijoituskohde”.

Iltalehden hälyä nostattanut uutinen kertoi asuntotuloveron olevan 20 % asunnon verotusarvosta. Väärin!

Espanjan virallisesesa lehdessä 24.12.1987 julkistettiin artikla no 85, joka mm säätää, että ei residentiltä (no residente = ei pysyvää oleskelulupaa Espanjassa) verotetaan vuodesta 1988 alkaen asuntotulona 2 % asunnon verotusarvosta ja tästä tulosta joutuu maksamaan veroa 20 %, joten kysymyksessä on siis aivan toista suuruusluokkaa (lue pienuusluokkaa) kun mitä Iltalehden artikkeli antoi ymmärtää.

Olé-lehden tämän vuoden ensimmäisessä numerossa kerroimme jo tästä uudesta verosta. Siinä todetaan mm., että veronkannosta esiintyi tietämättömyyttä, ei verolain sisällöstä.

Asuntotulon verotus on riippuvainen kahdesta tekijästä:

1) onko kiinteä omaisuus vuokrattuna tai
2) ei vuokrattuna.

Jos se on vuokrattuna on verotulosta maksettava 20 % veroa, jos ei vuokrattuna määräytyy asuntotuloksi 2 % asunnon verotusarvosta ja tästä 20 % veroa.

Espanjassa on käyty keskustelua siitä onko oikeudenmukaista verottaa tyhjillään olevasta asunnosta. Eräs johtava lakimies on esittänyt mielipiteen, että tämä uusi säännös olisi perustuslain vastainen. Perustuslaki mainitsee, että verotuksen perusteena on oltava todellinen ansio eikä kuvitteellinen.

Todettakoon, että Suomessa olevan vapaa-ajan asunnon asuntotulo on 3 % asunnon verotusarvosta, josta kuitenkin valtionverotuksessa (1988) saa vähentää 60 000 markkaa. Asuntotulosta peritään 30 % vero valtiolle ja kunnille veroäyrin mukaan.

Otettakoon tässä kuitenkin pari todellista esimerkkiä Espanjan asuntotuloverotuksesta, jonka avulla selvinnee mistä oikein on kysymys.

Esimerkit:

Yksiö Los Pacosissa:
verotusarvo vuonna 1988 1.206.240 pesetaa
asuntotulo 2 % 24.125 pesetaa
vero 20 % 4.825 pesetaa
Vanhempi omakotitalo Torreblancassa:
verotusarvo vuonna 1988 2.734.396 pesetaa
asuntotulo 2 % 54.688 pesetaa
vero 20 % 10.938 pesetaa

Veroilmoituksen teko

Kaikilla, joilla on vuokratuloja on tästä tulosta tehtävä veroilmoitus ja maksettava vero 25. päivään mennessä seuraavaa kuukautta. Lokakuun vuokratuloista on siis tehtävä veroilmoitus ja maksettava vero 25. marraskuuhun mennessä. Tyhjillään olevasta asunnosta on suoritettava veroilmoitus ja maksu 25. päivään tammikuuta mennessä, siis uuden lain mukaan ensimmäisen kerran 25.01.89. Ikävänä piirteenä tässä uudessa verossa on se, että kyseinen veroilmoitus tapahtuu eri aikaan kun asunnon omaisuusverosta tehtävä ilmoitus, joten nyt on ei residentin huolehdittava kahtena eri aikana verovelvollisuuksista. Miksei asuntotulovero ulkomaalaisten osalta olisi yhtä hyvin voitu säätää maksettavaksi samanaikaisesti omaisuusveron kanssa?

Mainittakoon, että Espanjan suuri verouudistus ei vielä kaikilta osiltaan ole käytännön tasolla valmis, jopa ansiotuloverotus vuodelta 1988, joka tavallisissa oloissa olisi suoritettava kesäkuussa 1989 suoritetaan nyt vasta marraskuussa.

Hyvää alkanutta syksyä,

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

7 Pääkirjoitus
9 Uusia asetuksia ja määräyksiä
10 Kansainvälisen valuuttarahaston raportti Espanjasta 2. osa
14 Paratiisi ja sen kaupunki
18 Auton rekisteröinti Andorraan
23 Ulkomailla rekisteröidyn auton käyttö Espanjassa ja Suomessa
25 Oleskelu- ja työluvat Espanjassa
30 Matkustaminen maailman valtateillä
35 Jerez on sherryä ja paljon muutakin
41 Repostelua
42 Uutuuskohteena Thaimaa
46 Lääkäripalsta
48 Costa Blancan uutisia
50 Mallorcalla kuultua
54 Pedro-papin porinoita
57 Ravintolat minun makuuni
58 Patrician ruokavihjeet
59 Ellun pipanat
61 Costa del Solin uutisia
66 Radio Olé alkaa
69 Suomi-koulujen neuvottelupäivät
70 Lasten suusta
71 Palveluhakemisto

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart