Olé-lehti 5/2002

Olé-lehti 5/2002

Olé-lehti 5/2002

Espanjan ikäpommi

Maa ikääntyy vauhdilla, jonka perässä syntyvyys ei pysy.

Muutostöihin tarvittavat luvat

Olé selvitti, mitä lupia tarvitaan taloyhteisöissä suoritettaviin laajennus- ja muutostöihin.

¡Hola! ¿Qué tal?

Tervehtiminen Espanjassa on joskus hämmentävää, mutta pääasia on että tervehditään jotenkin.

Pääkirjoitus: Ankara koiralaki

Tämän lehden sivulla 7 on tärkeää tietoa suomalaisille, Espanjassa vakituisesti tai satunnaisesti oleskeleville koiranomistajille. Suomalaiset ovat tunnetusti eläinrakasta kansaa, ja usealla täälläkin elävällä on kotonaan karvainen kaveri. Mikäli omistaa suurikokoisen koiran, jonkin lehdessämme kerrotun rodun edustajan tai sen risteytyksen, on syytä ottaa yhteyttä asuinpaikkansa kaupungintaloon.

Viime vuosina on tapahtunut ihmisiin kohdistuneita koirahyökkäyksiä, joista jotkut ovat johtaneet uhrin kuolemaan. Nämä ovat nostaneet espanjalaiset takajaloilleen, ja vapaana juokseteleviin tai kuonokopattomiin koiriin ei suhtauduta kovinkaan myötämielisesti.

Vastavalmistuneeseen lakiin tutustuessa eläinten ystävät saattavat pitää sitä liian ankarana. Toisaalta ne ihmiset, joilla on koira pihallaan nimenomaan vartiointitarkoituksessa saattavat – aivan aiheellisesti sinänsä – protestoida, että koko koiran pitämsieltä menee pohja pois, mikäli se on pidettävä kytkettynä omalla pihallakin.

Mutta ajatellaanpa asiaa toiselta kannalta. Amnistía Internacional taistelee jatkuvasti kuolemantuomion poistamiseksi sivistyneestä maailmasta. Jos pitää koiraa vartiointimielessä ja tietää, että se tarpeen tullen raatelee tunkeilijan kahtia, eikö kysymyksessä ole periaatteessa myös kuolemantuomio? Miten barbaarinen on henkilö, joka pitää kotinsa turvana muille ihmisille hengenvaarallista eläintä? Yksityisalueelle luvaton tunkeutuminen on laitonta, mutta se ei anna oikeutta tappaa tai asettaa ketään hengenvaaraan.

Uusi laki ottaa nimenomaan huomioon sen, kuka saa pitää nk. vaarallisia koiria. Tällaiseksi luokitellun eläimen omsitajan tulee täyttää määrätyt vaatimukset, jos hän mielii saada luvan eläimen pitoon. Mieleltään tasapainoton omistaja saattaa tehdä koirasta häiriintyneen ja seuraukset voivat olla todella traagisia. Toisaalta koiran ei tarvitse olla aggressiivinen ollakseen vaarallinen. Lain määritelmä “vahvoista” koirista osuu siinä mielessä oikeaan, että suurikokoisen koiran ei tarvitse olla vihainen ollakseen vaarallinen. Riittää, kun vapaana juoksee vahva, kouluttamaton koira, joka silkasta sydämellisyydestään tervehtii vastaantulijoita hyppimällä vasten. Lapsen tai vanhemman ihmisen kaatamisella voi silläkin olla ikävät seuraukset.

Vaikka laki saattaa aluksi tuntua ankaralta, on muistettava, että se on luotu meidän kaikkien turvaksi, ei vain koiranomistajien päänmenoksi.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus
6 Baskeilta menee pankki
7 Ajastin: mm. Tärkeää tietoa koirista, Gil jätti Marbellan kaupunginjohdon, Lapsilisät Espanjaaan, Radio Finlandia hiljeni, Varokaa kännykkävarkaita, Tutkivaa journalismia
14 Canfranc on haamurautatieasema Pyreneillä
18 Hittinikkari ja tangokuningas löysivät Espanjan
22 ¡Hola! ¿Que tal?
26 Perheoikeuden uudistukset
28 Tullin puhelinnumerot muuttuivat
30 Paluumuuttajan kevätkiireitä kotimaassa
32 Espanjassa kaivataan beibiboomia
34 Espanjan ikäpommi
36 Vincenta, vanhempasi tulivat
38 Yritysuutisia
39 Andalusia kukkii
40 Rullakiekkoa ja eukonkantoa Teneriffalla
41 Kuukauden kirja
42 Timo Riiho – Suomen Madridin-insituutin johtaja
43 Rakennuksen muutostöihin tarvittavat luvat
44 Koti kattojen yllä
48 Asunnot karkaavat paikallisten ulottuvilta, Huippukalliit kesävuokrat, Asuntojen hinnat nousseet huimasti
49 Asuntopörssi
59 Talkootyö voimissaan
60 Ellun pipanat
61 Kuukauden kymppi
62 Kylillä koettua
63 Kuukauden pyhimys
64 Pyörätuolin metsästystä
65 Näin Oléssa 10 vuotta sitten
66 Irma Backman, terveydenhoidon puolestapuhuja
68 Páginas Rosas: Kartanomiljöö mukana Madamen muodissa
70 Rannikon ravintoloita
72 Lukijan kynästä
75 Vain terve koira Suomeen
76 Palveluhakemisto
82 Ristikko

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart