[toggle title=”Pääkirjoitus: Miksi Espanjaan?”]
Pidin huhtikuussa Koti Ulkomailla -messuilla yleisseminaarin Espanjasta. Seminaarini teemana oli: “Miksi Espanjaan?” Pohdin muun muassa syitä, minkä vuoksi suomalaiset valitsevat Espanjan uudeksi asuinmaakseen.
Uskon yhden syistä olevan Espanjan edullisempi hintataso. Koska kulutushintojen erot maiden välillä kiinnostavat kovasti meitä suomalaisia, pyysin lukijoiltamme Facebookin välityksellä esimerkkejä siitä, millaisiin hintaeroihin he Espanjan ja Suomen välillä olivat törmänneet. Kuka oli maalauttanut autonsa Espanjassa 120 eurolla (Suomessa annettu hinta-arvio 1 200 euroa samasta työstä), kuka taas ihasteli hedelmien ja vihannesten edullisia hintoja. Ehkä hauskimman esimerkin antaa tämän lehden sivulla 72 José Miquel, entinen Espanjan matkatoimiston johtaja. Samalla hinnalla, joka Suomessa ei edes täysin riittänyt tukanleikkuuseen, hän sai Espanjassa paitsi parturikäynnin, myös patongin, broilerin, pullolliset puna- ja valkoviiniä sekä mineraalivettä.
Kulutushinnat eivät ehkä toimi ratkaisevana kysymyksenä, kun Espanjaan asettumista mietitään, mutta ovat mukavaa arjen luksusta. Aivan samoin kuin lumettomuus, rännättömyys ja sulat tiet. Itse asiassa en edes usko, että on olemassa yhtä ainoaa syytä asettua asumaan Espanjaan, olipa sitten kyse koko vuodesta tai talvikaudesta. Suomesta kantautuvista uutisista huolimatta verotuksenkaan ero ei ole niin valtava, että kukaan sen takia lähtisi tänne muuttamaan, jos maa ei muuten miellyttäisi.
Tätä kirjoitettaessa Suomen uutisissa väläytellään jälleen Espanjan ja Suomen välisen verotussopimuksen uudelleenneuvottelua. Mikäli Espanjalle ei jätetä oikeutta verottaa maassa asuvia henkilöitä, se on mielestäni väärin, ja päätös voi tuoda mukanaan hankaluuksia espanjansuomalaisten jokapäiväiseen elämään.
Mutta kahta en usko: että kukaan sen takia takaisin Suomeen muuttaisi, enkä sitä, että Suomi edes huomaisi asiaa valtionbudjetissaan. Sen uskon, että asia kuormittaisi julkishallintoa entisestään. Mikäli Suomi säilyttää verotusoikeuden pieneen tai keskisuureen eläkkeeseesi, sitä suuremmalla syyllä hakeudut ainakin talvikuukausiksi etelän lämpöön, jossa eläkkeesi ostovoima paranee huomattavasti.
Katia Westerdahl
[/toggle]
[toggle title=”Sisällysluettelo”]
6 Pääkirjoitus: Miksi Espanjaan?
8 Jyrki Palo: Kansa puhuu
10 Ajassa mukana: Koti ulkomailla -messuvieraista monilla asuntokaupat harkinnassa
14 Menossa mukana
16 Lukijan kynästä
18 Kevät toi veroilmoituskampanjan
21 Verotuksen siirtäminen Espanjaan
23 Kolumni: Oppisimmeko me läheisyyttä espanjalaiseen tapaan?
24 Suomalainen keskustelee myös hiljaisuudella
28 Vallan valkoisilla jäljillä – Tarinoita jalkapallosta Espanjassa
31 Kolumni: Siivouksen niksi-panza
32 Satumainen Segovia
36 Teatterin taikaa espanjalaisittain
40 Málagan uudet museohelmet
43 Espanjan asuntopörssi
51 Pilar de la Horadada, Costa Blancan eteläisin kaupunki
52 Suomalaisten oma työmyyrä antaa seuraavalle tilaa
57 Kesäkuntoon reippaalla treenillä ja rehdillä ruokavaliolla
60 Rakkauden ja musiikin ehdoilla
63 Taidemaalari Totte Mannes – Madridin suomalaissalaisuus
66 Ilkikuristen eläinhahmojen luoja
68 Espanjan tavaratalojätti aloitti pienestä
70 Kylmän ja pimeän ystävä myi suomalaisille Espanjan lomat
72 Yritysuutisia
73 Avaimet katoliseen kirkkoon
76 Minun barrioni: Saunan perässä Madridin maaseudulle
78 Meren monet maut: Meloni sopii sekä alku- että jälkiruuan sekaan. Pääruuaksi grillataan mustekalaa.
81 Papin porinat: Äiti
82 Espanjan kielen kotikoulu
84 Palveluhakemisto
88 Palvelukortti
90 Ristikko
[/toggle]