Kun oikoluen Olé-lehteen tulevia juttuja, saatan silloin tällöin kiinnittää huomiota jonkun haastateltavan lausahdukseen ja ehdottaa sitä kuukauden sitaatiksi, jollainen löytyy jokaisen lehtemme sisällysluettelosta. Yleensä kriteerini on, että niistä jollakin tapaa paistaisi läpi Espanjan elämänmeno ja/tai espanjalainen ajattelutapa.
Tästä lehdestä löysin kaksi eri henkilön lausahdusta, jotka kuvastivat mielestäni Espanjaa aivan mahtavalla tavalla. Erityisesti minut pysäytti Arja Linterin (juttu alkaa sivulta 24) kommentti siitä, miten hän on oppinut, että odottaessa voi tehdä muutakin kuin vain odottaa.
En jotenkin ollut mieltänyt, että tämä minuunkin ihan lapsena iskostunut tapa olisikin suomalaisuutta. Olin ajatellut sen olevan joku ihan minun oma erikoispiirteeni. Kuten Arjan, myös minut elämä Espanjassa on opettanut pois tästä tavasta. Suomeksi sanotaan, että odottavan aika on pitkä. No niin toki on, jos ei illan konserttia tai lentoa odottaessa voi puuhata mitään muuta kuin odottaa!
Arja mainitsee myös suurpiirteisemmän aikakäsitteen. Sen omaaminen on mielestäni paljon kaksipiippuisempi asia. Me suomalaiset olemme jotenkin tottuneet siihen, että kun sanotaan, että joku asia tapahtuu kello kuusi, se sitten tapahtuu kello kuusi. On asioita, joissa voi mainiosti joustaa, mutta toki myös sellaisia, jotka syystä tai toisesta toivoo tapahtuviksi ja vieläpä sovittuna ajankohtana. Itse en ole erityinen ”mañana-meininki” -ilmaisun fanittaja, sillä mielestäni se ei kuvasta ainakaan nykypäivän Espanjaa kovinkaan hyvin. Oma kokemukseni on, että Espanjassa pidetään kiinni aikatauluista. Johtuuko tämä käsitykseni siitä, että kohta 39 Espanjassa vietettyä vuotta ovat tehneet minusta suurpiirteisemmän? Viittaanko kintaalla helpommin, jos joku asia siirtyy? Vai olinko suurpiirteinen jo valmiiksi? Mene ja tiedä!
Se, mikä tänä keväänä Espanjassa on siirtynyt, on ollut kesän tulo. Kesä tuli nimittäin ainakin Etelä-Espanjaan jo maaliskuussa. Nähtäväksi jää, saisimmeko edes joitakin sateita ennen oikean kesän alkamista. Espanjalainen sananlasku toteaa, että ”marzo mayano, mayo marzano” – jos maaliskuu on toukokuun oloinen, toukokuu on maaliskuun kaltainen. Se tarkoittaisi, että vielä on toivoa sateista. Tätä sananlaskua ei muuten hiljattain julkaisemamme Más de Mil Refranes -kirja sisälläkään, yli tuhat muuta kylläkin! Mikäli haluat tutustua Espanjan kansanviisauksiin ja -luonteeseen, suosittelen tilaamaan kirjan.
Katia Westerdahl
4 Pääkirjoitus: Suurpiirteisyyttä hakemassa
8 Palopuhe: Vaalit ovella
10 Oleellista
14 ¡Vamos!
16 Lukijoilta
18 Vuoden 2022 veroilmoitusaika alkoi
20 Elämän suurinta ihmettä etsimässä
24 Espanjalaisempaa elämää
30 Martti Nyberg aloitti alusta ja antoi Hemingwayllekin uuden elämän
33 ”Fuengirola on maailman paras paikka”
36 Hoida ihoasi myös sisäisesti
39 Kolumni: Vieraiden ihmisten ja kulttuurien kohtaaminen vaatii uskallusta
40 Freesi majoneesi
44 ¿Qué tal? Seitan luovuus kukoistaa Mijas Pueblon taiteilijayhteisössä
46 Sofía de Grecia, Espanjan pitkämielinen emerituskuningatar
50 Kolumni: Ruokavalio tärkeä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa
KOTI ESPANJASSA
51 Päärynälaakson uusi asukas
55 Nykypäivän asunnonvaltaajat ovat mafioita tai vuokralaisia
58 Espanjan asuntopörssi
64 Sarvipäinen Espanjan symboli
67 5 kertaa Espanja maailman huipulla
72 Espanjan ruokakulttuuri: Galician kansallisherkku pulpo
74 Papin porinat: Kevät ja luomisvoima
75 Autonomiasarja: Murcia
76 Aprende español
78 Palveluhakemisto
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé