Olé-lehti 5/1992

Olé-lehti 5/1992

Olé-lehti 5/1992

Verovapaa auto Espanjassa

Ennen vanhaan helppo verovapaan auton hankinta ei ole enää yksinkertaista.

Meritie Sevillaan

Ruuhka ei pääse yllättämään Cartujan saarten ihmeiden luo veneillessä.

Viinireitti Costa Blancalla

Monovarin kaupungissa Sierra de Reclotin ympäri kulkeva reitti on noin 60 km pitkä.

Pääkirjoitus: Lehdistö ohenee, kapenee, keskittyy ja kellastuu

Näin ryöpytti Postipankin Eero Tuomainen MTV:n viestintäpoliittisessa seminaarissa, jossa hän myös totesi olevan ihmeen, jos nykymittainen viestintäjärjestelmä onnistutaan pitämään elossa. Näin siis Suomessa.

Hajautuksen seurauksena lehtikuolemia?

Aurinkorannikolla kehitys on viime aikoina ollut sellainen, että suomalaisia lehtiä on tullut lisää. Kustannustoiminta on yhä hajautuneempaa. Siksi elossa pysyminen on kenties vaikeampaa kuin Suomessa.

Costa del Solilla vaikuttaa kolme suomenkielistä ilmaisjakelulehteä, kaksi radio-ohjelmaa ja Olé-lehti. Ilmaisjakelulehdet tavoittavat periaatteessa samoja lukijoita. Niitten ero on sisällössä ja lukuhetken ajankohdassa, yöllä lentokoneesssa tai päivällä kotona. Aurinkorannikko Magazine ja Suomalainen Espanjassa -lehdet tulevat toimeen pelkillä ilmoitustuloilla. VIP-matkojen Hola España -lehti pysyy pystyssä niin kauan kuin VIP-matkat ja sitä tukevat ilmoittajat sitä rahoittavat.

Radio Finlandia rahoittaa toimintansa maksetulla mainonnalla, Radio Mijasia ylläpitää Mijasin kunta. Olé-lehteä kustannetaan jo kahdeksatta vuotta tilausmaksu- ja ilmoitustuotoin.

Tiedotusvälineitten talous on ratkaisevasti kiinni ilmoitustuotosta. Kun jaettava “ilmoituskakku” on pieni, se ei tule elättämään kaikkia edellä mainittuja. Halusi ilmoittaja sitä tai ei, hänen ratkaisunsa vaikuttaa siihen, kuuluuko suomalainen ääni eetterissä ja mitä suomalaisia lehtiä Espanjassa luetaan.

Ilmoituskokojen pieneneminen eli siirtyminen halvempaan ilmoitustilaan tuo automaattisesti tullessaan sen, että kustantajien on hankittava yhä enemmän uusia ilmoitusasiakkaita ja ilmoitusmaksujen periminen on yhä työläämpää.

Jos jokin lehti ei ilmesty aikataulunsa mukaisesti, se on vain merkki siitä, että ilmoitusmyynti on vielä kesken eli tulonmuodostus ei ole vielä riittävä. Elinvoimainen lehti ilmestyy aikataulunsa mukaisesti.

Lehdistö kellastuu

Menekin lisäämisen keinoina on lehdistö käyttänyt mm. sensaatioita, juoruja ja muita “bulevardilehdistön” keinoja, sillä ne myyvät. Mitä mieltä olisitte tällaisista otsakkeista:

“Pakinoitsija Elias Hasila vastasi myöntävästi Erja Tikan kosintaan”
“Torremolinosin suomalaiset haluavat oman papin”
“Juuri avioitunut julkkis pitää edelleen poikaystävää Costa del Solilla”
“Menestystarina olikin varsinainen kupru”
“Ministerien porsasjuhla Marbellassa”

Näitä otsikoita siihen liittyvine juttuineen voi kuka tahansa tehdä. Niitten todellisuus on toinen juttu. Olé-lehden omat “keltaiset sivut” ovat jatkossa lehden takaosassa.

Olén turvana sen tilaajat

Lehden tilauskanta on ratkaiseva tekijä ja luo tietyn varmuuden kustannustoiminnassa. Valitettavasti devalvaatio, anteeksi kelluminen aiheuttaa lisäpaineita. Ponnistelemme kuitenkin mahdollisuuksiemme mukaan saadaksemme lehdellemme lisää tilaajia. Pian voimaan tuleva ETA-sopimus lisää suomalaisten mielenkiintoa Espanjaa kohtaan.

Tuttavapiirissäsi on varmaan henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneita tilaamaan Olé-lehden. Hanki meille uusi tilaus, palkkioksi uudesta maksetusta tilauksesta saat lahjaksi Suomalainen Espanjassa -lehden (SE) 6:ksi kuukaudeksi kotiin postitettuna. Ohjeet sivulla 72.

Lehti palveluluettelona

Tämä lehti toimii myös oivallisena palveluluettelona. Siitä selviää mitkä yritykset ovat käytettävissäsi. Suosi heitä! Katso sivua 65.

Fuengirolassa 15.09.1992

Stig Westerdahl

PS. Marbellan kaupungin ja Olé-lehden kesken on sovittu suomenkielisen Marbella 93 -nimisen julkaisun tuottamisesta.

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus
11 Espanjassa olevan omaisuuden perintöverotus
12 Testamentilla asunto Espanjassa
14 Verovapaa auto Espanjassa
16 Ferninand III Pyhä, Andalusian vapauttaja
20 Uudet valuuttamääräykset
22 Flamencon juurilla 3. osa, Luonnollisen taiteen ihme
27 Meritie Sevillaan
30 El Coto de Doñana – Euroopan huomattavin luonnonpuisto
34 Anneli Urosen kuumat rytmit
38 Kanaa espanjalaisittain
40 Pedro-papin porinoita
42 Ellun pipanat
43 Eläinlääkärin palsta: Ulkokorvan tulehdus
44 Lääkärinpalsta: Ongelmana allergia Espanjassa
46 Legenda elää ja mies voi hyvin
48 Kuluttajatietoa lentomatkustajille
50 Kirja-arvostelu: Akanoita alla kuoren
52 Lukijat kirjoittavat
54 Costa Blanca
58 Costa del Sol

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart