Olé-lehti 5/1997

Haaveista totta – töihin ulkomaille

Lähtö on vaivattomampi ja olo varmempi, kun hankkii tietoa jo kotimaassa.

Kulttuurien välillä tasapainoilua

Suomen matkalaukkulapset ry kokoaa yhteen lapsuudessa ulkomailla asuneita ihmisiä.

Paratiisia etsimässä

Nykyajan kulkurit kulkevat matkailuautolla ja ovat vapaita vaihtamaan maisemaa.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Hyvästä vielä parempi”]

Kesällä 1989 teimme lukijakuntamme keskuudessa laajan mielipidetiedustelun, jonka antamat tiedot ovat olleet tärkeitä viitteitä kehittäessämme Olé-lehteä. Keväällä 1993 suoritimme tutkimuksen selvittääksemme suomalaisten oleskelua ja elämää Espanjassa. Näiden otosten perusteella tiesimme siis jo kohtalaisen hyvin, mitä lehdeltä odotetaan.

Jotta saisimme entistä varmemman kuvan siitä, missä olemme onnistuneet ja missä kohdissa on parantamisen varaa, päätimme vuodenvaihteessa 1996/1997 suorittaa uuden, lehden sisältöä selvittävän tutkimuksen.

Saimme vastauksia peräti 542 kappaletta, joita mielenkiinnolla ja kiitollisuudella olemme lukeneet ja analysoineet. Olemme jo ryhtyneet toimenpiteisiin raportin antamien suuntaviivojen perusteella.

Yleinen mielipide vastaajien keskuudessa on, että lehti täyttää hyvin tehtävänsä. Yli 70 prosenttia lukee lehden kannesta kanteen ja kolmannes yli puolet. Olé ei myöskään kuulu poisheitettävien lehtien joukkoon, sillä yli 80 prosenttia vastaajista ilmoitti säilyttävänsä sen vastaisuuden varalle ja loputkin ainakin jonkin aikaa.

Monipuolisuus ja luotettavuus ovat ne peruspilarit, joiden varassa lehteä kehitetään entistäkin elävämmäksi ja mielenkiintoisemmaksi lukupaketiksi. Monipuolisuus saavutetaan useiden, eri aloihin perehtyneiden kirjoittajien myötä – niin ammattilaisten, avustajien kuin lukijoidenkin voimin.

Luotettavuus saavutetaan ainoastaan välttämällä virheellisten tietojen julkaisemista. Ikuinen kysymys kuuluukin: miten erottaa oikea ja väärä? Kokemus ja pitkäaikainen asuminen Espanjassa yhdessä talonpoikaisjärjen kanssa täydennettynä kielellisellä valmiudella ovat meidän aseemme suurempia erheitä vastaan. Pahin vihollinen toimitustyössä on kuitenkin kiire. Asiajuttuihin pitää olla aikaa syventyä ja varmistua niiden oikeellisuudesta.

Olemme kiitollisia monista vihjeistä, joita lukijatutkimuksessa saimme. Eniten kaivattiin kysymys ja vastaus -palstaa. Joten, antaa kysymysten tulla. Tutkimuksessa todettiin myös ilmoitusten olevan osa lehden antamaa perusinformaatiota. 16,5 % halusi nykyistä enemmän ilmoituksia ja vain 7,9 prosenttia oli sitä mieltä, että ilmoituksia on liikaa, muut olivat nykytasoon tyytyväisiä.

Vuosien aikana on lukijakunnassamme ja heidän Espanjassa oleskelussaan tapahtunut suuri muutos. Aikaisemmat tutkimukset kertoivat, että Olé-lehden lukijat viettivät Espanjassa keskimäärin 20 viikkoa. Nykyisin aika on kutistunut puoleen. Tämä taas kielii siitä, että vastaajista suurin osa on edelleen työelämässä kiinni. Olé tavoittaa tämän ryhmän Suomessa, sillä lehti on useimmilla tilattu Suomen osoitteeseen. Myös ikäryhmissä on tapahtunut liikkumista. Eläkeikäisten osuus on pienentynyt. Vastaavasti perheiden osuus on ilmeisesti kasvanut, sillä jokaista Olé-lehteä lukee nyt keskimäärin 4,7 henkilöä, kun lukijoita vuonna 1989 oli 3,8.

Eurooppa elää historiallista vallankumousta. Syntyvyys laskee ja keski-ikä nosuee. Mukaan tulee vielä kolmas tekijä: sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, jotka aiheuttavat väestöpyramidiin selkeän pullistuman. Seurauksena on, että Suomi harmaantuu. Tämä ikääntyvä, mutta vireä joukko on vuosituhannen vaihteessa markkinoiden mahtavin kohderyhmä. Heidän elämänlaatuunsa kuuluu mm. osavuotinen asuminen etelän lämmössä, sillä peräti 1/3 suurten ikäluokkien edustajista ilmoittaa tämän haaveekseen eläkeiän koittaessa. (Lähde: SEK & Greyn tutkimus “Suomi siirtyy supra-aikaan”.)

Näitä taustoja vastaan Olé-lehdellä on suuret mahdollisuudet kehittyä sisällöllisesti samalla kun sen levikki ja tuntemus kasvavat. Kehityksen avainhenkilöitä ovat kuitenkin ennen kaikkea tyytyväiset ja aktiiviset lukijat, joihin lehtitalolla on toimiva vuorovaikutussuhde.

Jutellaan kun tavataan

Stig Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

5 Pääkirjoitus: Hyvästä vielä parempi
6 Ajastin – ajankohtaista asiaa Espanjasta ja maailmalta
10 Sieniä korkkitammimetsikössä
13 Muuttoautoko Espanjaa edullisemmin Suomesta?
16 Haaveista totta – töihin ulkomaille
18 Matkalaukkulapset tasapainoilevat kulttuurien välillä
22 Paratiisia etsimässä: Matkailuautolla pitkin Marokkoa; RUTUSAKKIA tapaamassa
28 Espanjan jalkapallon ykkösdivisioona – tähtien liiga
30 Idolia tapaamassa: Jari Litmasen haastattelu
32 Aurinkoa pullossa osa 6: Anis lämmittää, viilentää ja sulattaa
34 Fuengirolasta Helsingin ystävyyskaupunki?
37 Saarnaajan vapaudenkaipuu
40 Ehtymätön Cervantes – ritari peloton ja nuhteeton
44 Don Quijoten ruokavalio
47 Koulutyö käynnistyi rannalta
48 Vuokra-asunnon korjaukset – kuka maksaa?
50 Asuntopörssi
54 Miten TV Finlandin saa näkymään
55 Kuulumisia Kanarialta: Karavaanarista konsuliksi
57 Torreviejan kansainvälinen kulttuurikesä
58 Tuula Hyväristä muistaen
59 Sukellus Espanjaan
60 Espanjan jokirapuja suomalaiseen tyyliin
65 10 vuotta sitten
66 Hannu-papin porinoita
68 Venta Las Palmeras – ravintola palmujen katveessa
70 Kekkonen ylitti diplomatian rajat – Suomi-Seura r.y. 40 vuotta
73 Kun Baldo Pohjolan tyttäriä pakoon lähti

[/toggle]