Olé-lehti 5/1998

Olé-lehti 5/1998

Olé-lehti 5/1998

Suomalaissiirtokunnan alkulähteillä

Fuengirolan suomalaisurbanisaatio Los Pacos täyttää 30 vuotta.

Vanha nuorten kaupunki

UNESCO on liittänyt Salamancan maailmanperintöjen luetteloon.

Lissabonin keittiö

Meren herkut muodostavat Portugalin keittiön peruspilarin.

Pääkirjoitus: Elämää nähnyt kolmekymppinen - Onnea Los Pacosille

Los Pacos täyttää 18. lokakuuta ansiokkaat 30 vuotta. Olemme tästä syystä omistaneet tämän numeromme kaikille suomalaiskylän ystäville. Toimittajamme Sanna Jäppinen haastattelee henkilöitä, joiden elämään Los Pacos on lähtemättömästi vaikuttanut. Olisimme mielellämme kuulleet myös kylän perustajien Teukka ja Varpu Hakulisen nykyisiä mietteitä, mutta emme onnistuneet tavoittamaan heitä. Haluamme kuitenkin onnitella Hakulisia näin lehden välityksellä – Los Pacos on edelleen kuuluisin suomalaisyhteisö Espanjassa ja myös Suomessa.

Los Pacos on ollut pioneeri monessa mielessä. Se oli ensimmäisiä ulkomaalaisurbanisaatioita Aurinkorannikolla, joka täyttyi turisteista ympäri vuoden. Se oli myös ensimmäinen suomalaissiirtokunta Espanjassa. Lisäksi Pacosissa ymmärrettiin ensimmäisenä, että turistit lomallaan kaipaavat muitakin aktiviteetteja rannalla löhöilyn rinnalle. Myös lapsiperheiden tarpeet huomioitiin hyvin.

Asuntoja rakennettiin ja myytiin suomalaisille, mikä tuohon aikaan oli todella jotakin uutta. Suomen Pankin senaikaiset vanhoilliset valuuttasäännökset vaikeuttivat toimintaa aiheuttaen ylivoimaisia kiusauksia asuntokaupoista haaveileville. Monen ostajan oikeustaju ei hyväksynyt ajatusta, ettei itse ansaitsemiaan rahoja saisi käyttää miten tahtoo ja missä maassa haluaa.

Suomalaisurheilijoiden harjoituskeskuksena Pacos sai ansaittua mainetta. Uutta oli se, että aikaisemmin ei oltu harjoiteltu talvikautena ulkomailla. Tällä uudenlaisella valmentautumisella oli osuutensa myös Münchenin olympialaisten suomalaismenestykseen. Itse asiassa urheilukeskus oli hyvin vaatimaton, mutta tuohon aikaan näytti riittävän leppeä ilmasto.

Los Pacos -syndrooma

Niin mikä ihmeen syndrooma? Eräs tutkija loi tämän termin tarkkailtuaan pacoslaisten elämää. Seurattuaan kylän railakasta meininkiä hän tuli siihen tulokseen, että yhteen on kokoontunut joukko, joka sota-aikana oli menettänyt nuoruusvuosien ilot, joita nyt kompensoitiin täysin rinnoin.

Syndroomaksi voitaneen sanoa myös sitä, että niin monet suomalaiset väheksyvät Los Pacosia tyyliin “minä nyt en ainakaan siellä suomalaiskylässä asuisi”. Lisäksi koko kylän ja samalla kyläläisten maine kärsi 70- ja 80-luvuilla yksittäisten ihmisten aikaansaannoksista, joita puitiin oikeussaleja myöten niin Suomessa kuin Espanjassakin. Tiedotusvälineet tarttuivat aiheeseen kärkkäästi antaen Los Pacosille ja sen asukkaille vuosikausiksi epämääräisen ja arveluttavan leiman.

Oltaneen suomalaiskylän maineesta ja menneisyydestä mitä mieltä tahansa, kiistaton tosiasia on, että tänä päivänä Los Pacosiksi kutsutaan jo huomattavasti suurempaa aluetta kuin se pieni maapala, jonka Hakuliset ja Laitiset v. -68 Los Pacosiksi nimesivät.

Oireyhtymäksi voidaan myös sanoa sitä, että ilman Los Pacosia ei Olé-lehtikään olisi syntynyt vuonna 1985. Idea lehdestä syntyi Pacosissa vietetyistä kesälomista. Nyt lehdellä on jo 34.000 lukijaa ja määrä on voimakkaassa kasvussa.

Toivotan kaikille suomalaisille, asuvatpa he Los Pacosissa tai eivät, miellyttäviä ja aurinkoisia syyspäiviä!

Pacosolissa 1.10.98

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

5 Pääkirjoitus: Elämää nähnyt kolmekymppinen – Onnea Los Pacosille!
6 Ajastin – ajankohtaista Espanjasta
12 Suomalaissiirtokunnan alkulähteillä – Los Pacos 30 vuotta
22 Vatikaani avasi salaisia arkistojaan: Espanjan inkvisitio oli julmin
26 Salamanca – vanha nuorten kaupunki
30 Sopeutuminen vaatii ymmärrystä: suomalainen sukellus espanjalaiseen elämäntapaan; Kirjoituskilpailu on käyty
36 Oloneuvoksia Aurinkorannikolla: terveyttä ammennetaan ilmastosta ja maaperästä
40 Autouutisia: Matkailuauto muuttoautona, Uusi autotullauspiste Helsingissä ja Suomalaisen ajokortin rekisteröinti käytännössä
44 Autoilijan antoisa hengähdystauko – saksanlaivat entistä mukavampia
48 Sisustusta sydämellä, osa 4
51 Asuntopörssi
58 Asunnolla on takuu
60 Lissabonin keittiö
63 Papin pakina: Enkeli
64 Naisenelämää Espanjassa: María-kulttuurin tyttäret
65 Terveys: Myrkyllisiä, muttei hengenvaarallisia ja Uusi espanjalaislääke asperiinia tehokkaampi infarktien torjunnassa
66 Liisa Karjalaisen uusi aluevaltaus: “Unohtakaa jo puheet kylmäverisistä lakimiehistä”
68 Heikki Naskila in memoriam; Internetin kautta tietoa toisenlaisista majoitusmahdollisuuksista
69 Oikeus arvokkaaseen kuolemaan: Leijonat avustavat syöpäsairaiden hoitokodin rakentamista

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart