Olé-lehti 6/1997

Olé-lehti 6/1997

Olé-lehti 6/1997

Melilla 500 vuotta

Syksyllä 1997 Espanja ja sen 19. autonomia juhli 500-vuotista olemassaoloaan.

Sisustusta sydämellä

Uuden juttusarjan ensimmäinen kohde on loma-asunto rannikolla.

Turistikirkon uudet tuulet

Vuonna 1980 perustettu turistikirkko saa uuden johtajan.

Pääkirjoitus: Askelmerkit Espanjaan

Kustantamomme on vuosien saatossa julkaissut Olé-lehden ja Aurinkorannikolla sekä Costa Blancalla ilmaiseksi jaettavan Suomalainen Espanjassa -sanomalehden ohessa muitakin painotuotteita. Elokuussa 1988 julkaistiin suomenkielinen opaskirja niille, jotka olivat asettuneet tai aikoivat asettua tavallista lomailua pidemmäksi ajanjaksoksi Espanjaan. Kirjan pääteemana oli asunnon osto, mutta muutkin asumiseen ja elämiseen liittyvät tärkeät asiat olivat tarkastelun kohteina. Kirja pyrki antamaan yksityiskohtaisia tietoja viranomaismääräyksistä ja monista käytännön asioista.

Määräykset, lait ja asetukset muuttuvat kuitenkin jatkuvasti, ja senpä takia edellämainittu opaskirja kävi ajan mittaan tiedoiltaan vanhaksi. Kesällä 1994 Olé-lehti ilmestyi 132-sivuisena kaksoisnumerona työnimeltään “Espanjaan!”. Kyseessä oli tehokas ja monille tarpeellinen kooste, joka antoi ajanmukaisen kuvan niin määräyksistä kuin arkipäivän elämästäkin.

Nyt – tämän lehden ollessa lukijoiden käsissä – on painokoneista tullut jälleen uusi ja ajan tasalla oleva teos “Askelmerkit Espanjaan”. Se on ensimmäinen laaja selvitys Espanjassa asuville tai asumaan aikoville Suomen liityttyä Euroopan Unionin jäseneksi vuoden 1995 alussa. Kirja tarjoaa hyvän yleissivistyksen tämänhetkisestä lainsäädännöstä sekä paljon käytännön ohjeita todellisten tilanteiden selvittämiseksi. Kirjoittajina ovat olleet eri alojen asiantuntijat ja käytetyn lähdeaineiston määrä on laaja. Osa kirjasta perustuu Sven F. Källstromin toimittamaan teokseen “Drömmen om Spanien”, joka ilmestyi vuoden 1996 lopulla. Myös tämän ruotsinkielisen kirjan tiedot on nyt saatettu muuttuneilta osiltaan ajan tasalle.

“Askelmerkit Espanjaan”-kirjan kustantajana haluan tässä yhteydessä erityisesti osoittaa kiitokset Päivi Kaarelle, joka toimii verolakimiehenä Veronmaksajain Keskusliitossa. Samoin kiitän pankkiasioista kirjoittanutta OKOn Irmeli Usvasaloa sekä Tiina Haillaa Suomi-Seura ry:stä maastamuuttoprosessin seikkaperäisestä selvittämisestä.

Olemme olleet suomalaisten tuntema Espanjan asiantuntija jo yli kymmenen vuoden ajan eli koko kustantamomme lippulaivan – Olé-lehden – ilmestymisajan. Uuden kirjan avulla pyrimme entisestään syventämään tarjoamaamme asiantuntemusta, sillä onhan kyse maasta, jossa kulttuuri, tavat ja arjen käytäntö poikkeavat paljolti siitä, mihin Suomessa olemme tottuneet. Vaikka elämmekin “euroaikaa”, jättävät unionin direktiivit monet seikat säätelyn ja ohjeiston ulkopuolelle. Tiedämme myös, että Espanja – näennäisestä uneliaisuudestaan huolimatta – on voimakkaasti kehittyvä maa, jossa on koko ajan käynnissä uudistumisprosessi.

Kuten edellä totesin, muuttuvat lainsäädäntö ja viranomaismääräykset suhteellisen nopeasti. Olé-lehden tärkeä rooli on jatkossakin seurata näitä muutoksia ja tiedottaa niistä kansanomaisessa, ymmärrettävässä muodossa kaikille Espanjasta kiinnostuneille.

Toivotan omasta ja kustantamomme koko henkilökunnan puolesta kaikille lukijoillemme rauhaisaa joulunaikaa sekä hyvää ja elämyksellistä vuotta 1998.

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

5 Pääkirjoitus: Askelmerkit Espanjaan
6 Ajastin – ajankohtaista Espanjasta
12 Hänen majesteettinsa Don Juan Carlos I de Borbón y Borbón
16 Espanjassa joulu on riemukas juhla
18 Virtuoosiviettelijä väsyy eli ovatko Espanjan Don Juanit varhennetulla työeläkkeellä?
22 Las Fallas – vuoden kohokohta Valenciassa
26 Siniristilippu Espanjan kultapurppuran rinnalla
28 Aurinkoa pullossa osa 7: Juomi(s)en oikea järjestys
32 Espanjalainen Melilla 500 vuotta
36 Hintatietoiselle purtavaa! Osa 1: Soittaminen Espanjaan
38 Kysy – me vastaamme! Uusi kysymys-vastaus -palsta
39 Me suomalaiset Espanjassa
40 Omistajienkokouksessa jokaisen ääni kuuluu
41 Vastikevelalliset kuriin; Asuntomarkkinat piristyvät; Ulkomaalaisten kiinteistökauppa kääntynyt nousuun
42 Eurooppalaista elämäntapaa etsimässä – Mikko Alatalo haaveilee erilaisten elämänmuotojen yhdistämisestä; Talviasumista kesämaassa
43 Asuntopörssi
51 Ghita Bergen – sisustusta sydämellä
52 Sisustusta sydämellä. Espanjan suomalaiskoteja esittelevä juttusarja alkaa
56 Taidetta auringon alla
57 Jerezin F1-kisassa taivas aukeni Mikalle!
58 Suomalaiselämää onnellisilla saarilla
60 Espanja on nykyajan kieli
63 10 vuotta sitten
64 Riistaruuat osa 1
67 Lonkkaleikkaus Espanjassa – ennakkoluulot joutavat romukoppaan
68 Kolesteroli koholla – mitä tehdä?
70 Maailma tarvitsee lisää metsiä
71 Nyt kaikki nikseilemään
72 Turistikirkon uudet tuulet
74 Elämän virstanpylväällä; Tiedotusvälineet turismin edistäjinä
75 Hannu-papin porinat; Ilkka Pärssisen kädenlyönti
76 Aurinkorannikon Suomi-koulu täyttää 10 vuotta
78 El Retiro – Málagan vanhin puisto
81 Golfuutisia: Ryder Cup kruunasi turistikauden; VII Copa Olé; Copa San Pedro
82 Ulkosuomalaislehdet esittäytyivät Sysmässä; Paljonko jätetään?

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart