Olé-lehti 6/2000

Olé-lehti 6/2000

Olé-lehti 6/2000

Eläke Marokkoon ilman veroa?

Pohjois-Afrikan maa houkuttelee eläkeläisiä Suomen ja Marokon välisellä verosopimuksella.

“Muy linda y diferente”

Kuulijat ylistivät Karita Mattilaa konsertissa Sevillassa.

Paavi Fátimassa

Miljoonayleisö eli hartaana Paavin mukana Portugalissa.

Pääkirjoitus: 15 vuotta espanjansuomalaisten hyväksi

Viisitoista vuotta on sinänsä lyhyt aika, mutta jos lähdemme kertaamaan, mitä tuona aikana on itsekullekin tapahtunut, huomaammekin että aika paljon. Näin on lehdenkin tekemisessä. En lähde sitä tässä kertaamaan, koska toisaalta tässä lehdessä on pieni katsaus menneisiin ilmestymisvuosiin.

Sanotaan, että ihmisen pitäisi jatkuvasti opiskella ja omaksua uutta. Voin Olén lukijalle vakuuttaa, että sitä se on ollut lehden tekijöille. Muuttaessamme Espanjaan 1984 ei meillä ollut espanjan kielen taitoa ja tietoutemme Espanjasta rajoittui lähinnä turistimatkoilla opittuihin asioihin.

Onneksi ihminen ei tiedä ennakkoon, mitä tuleman pitää; saattaa olla, että muutto olisi paremmilla tiedoilla jäänyt toteutumatta.

On selvää, että näihin vuosiin mahtuu sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia yrittämisessä vieraassa maassa. Toisaalta se on ollut kasvattavaa – on täytynyt pärjätä ja tulla toimeen omilla eväillä. Myös suomalaisten ajatteluun siirtolaisuudesta on kyseisenä aikana tapahtunut muutos. Aikaisemmin maastamuuttoon kytkeytyi voimakkaita asenteita. Anoppi ei aikanaan kehdannut ystävilleen sanoa, että tytär perheineen muutti Espanjaan. Pari vuotta myöhemmin ei anoppia ja hänen ystäviään saanut kulumallakaan täältä pois.

Espanja on hämmästyttävän nopeasti kehittynyt EU:n aikakautena. Monessa asiassa maata ei tunne samaksi. Tänään se kuulunee maailman kymmenen parhaan maan joukkoon melkein millä kriteerillä tahansa mitattuna. Oikeastaan vain kolme asiaa on pysynyt samana, siesta, lukuisat fiestat ja postin kulun hitaus.

Kun Espanja vuonna 1986 pääsi EU:n jäseneksi, maan lainsäädännössä tapahtui ennennäkemätön uudistusprosessi. Tuolloin ei tiedottamisessa ollut pulaa. Pikemminkin vallitsi runsaudenpula. Olé-lehti on koko sen olemassaolonsa ajan pyrkinyt luotettavan ja oikean informaation välittämiseen. Tässä suhteessa ei liene varteenotettavaa kilpailijaa – Olé on omassa sarjassaan. Se on ylpeyden aihe, mutta myös velvoittava ja haastava, koska lehden lukijat ovat kriittisiä ja vaativia.

Me espanjansuomalaiset olemme sikäli onnekkaita, että meillä on kaksi hyvää asuinmaata, Suomi ja Espanja, molemmat Euroopan äärirannoilla. Uusimpienkin tutkimusten mukaan yhä useampi suomalainen haikailee pääsyä aikaisemmin eläkkeelle, jotta siitä voisi nauttia täysipainoisesti, niin kauan kuin vielä on suhteellisen hyväkuntoinen. Espanja on lähellä suomalaisia – tänne on helppo tulla.

Olé-lehteä on nyt julkaistu 15 vuotta. Osoitamme kiitoksemme kaikille, jotka ovat olleet mukana seuraamassa lehden kehitystä läheltä tai kaukaa. Lehden tulevaisuudennäkymät ovat hyvät johtuen siitä, että lukijoillamme ja ilmoittajillamme menee hyvin. Menköön!

Muchas gracias!

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: 15 vuotta espanjansuomalaisten hyväksi
6 Jyrki Palo: Espanjassakin on ombudsman
8 Ajastin – mm. Paavi Fátimassa – BBC tekee dokumenttifilmiä Málagasta ja Picassosta – Kesäkohteena Sevilla – Länsi-Euroopan viimeiset villikarhut – Stratovarius Mijasissa – “Ouppareille” uniformut – Uusi rehtori aloittaa elokuussa – Espanjalaiset sijoittavat Aurinkorannikolle – Espanjassa uimakelpoiset rannat – Golfuutisia – Kierrätettyä vettä kasteluun
16 Tervehdys 15-vuotiaalle Olé-lehdelle
18 “Tehtävänäni on ennen muuta tehdä Suomea tunnetuksi” sanoo Tuija Korvenheimo
20 “Ehdotonta ulkosuomalaislehdistön kärkeä”
24 Olé-lehti kiittää
25 Eläke Marokkoon ilman veroa?
29 Espanjassa Espanjan kielellä
32 Kaarle V 500-vuotisjuhla
34 Kuukauden pyhimys San Juan Bautista – Johannes Kastaja
36 Aurinkolaivueen matka “matalalentona” Madridiin
38 “Muy linda y diferente” kuulijat ylistivät Karita Mattilaa konsertissa Sevillassa
42 Rakennusbuumi jatkuu vuoteen 2004?
44 Asuinmaana Espanja
46 Asuntopörssi
55 Uusia tuulia haistelemaan
56 Juhlan kunniaksi, Gastromaniaa 15
58 Ellun pipanat
60 Lemmikkieläimen pitämisen koko kuva
62 Don Hannu ja Doña Kerttu eli iltasatu aikuisille
64 Syöpäpotilaille apua ilmaiseksi
66 Terveys mm. SAS ja rintasyöpäseulonnat – Jonotuslistat puhuttavat
71 Kirjavinkki: Pohjois-Afrikan keittiö
72 Naisenelämää Espanjassa: Rakkaille kielikurssilaisille
73 Papin palsta: Kriisi
74 Kunnonkohotusta elämä kaikki
76 Palveluhakemisto
82 Avoristikko

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart