Olé-lehti 7/1999

Olé-lehti 7/1999

Olé-lehti 7/1999

Espanjan verouudistus

Uudistus tuo muutoksia niin residentin kuin ei-residentinkin verotukseen.

Koirakuria lain voimalla

Ihmisen paras ystävä on ollut puheenaiheena hyökkäystapausten vuoksi.

Kesäkuukausina hiki hatussa

Fiksu aloittaa jo hyvissä ajoin ensi kesän helteitä vastaan suojautumisen.

Pääkirjoitus: Kaksoiskansalaisuuteen pääsyä helpotettava

Paine ulkosuomalaisten etujen valvonnassa on purkautunut mm. siten, että 1997 perustettiin ulkosuomalaisparlamentti, joka piti ensimmäisen varsinaisen istuntonsa marraskuussa 1998. Espanjan suomalaisyhdistykset olivat hyvin edustettuina tässä kokouksessa, jonka erääksi tärkeäksi asiakohdaksi nousi kaksoiskansalaisuuskysymys.

On nimittäin niin, että Suomen (ja Pohjoismaiden) nykyinen lainsäädäntö suhtautuu kielteisesti aikuisten kaksoiskansalaisuuteen. Käytännössä ulkomailla asuvat nuoret menettävät Suomen kansalaisuuden täyttäessään 22 vuotta, ellei heillä ole osoittaa lain vaatimia “yhteenkuuluvuuden siteitä” Suomeen. Monilla nuorilla ei ole ollut tietoa ko. lainkohdasta tai heidän vanhempansa eivät ole osanneet neuvoa asiassa. Toisaalta olisi nuoren otettava jo käytännönkin syistä uuden asuinmaansa kansalaisuus. Mutta hinta on kova: Suomen kansalaisuuden menettäminen.

Kaksoiskansalaisuuden sallimisesta aiheutuvat haitat ovat minimaalisia verrattuna hyötyihin. Ruotsin kansalaisuuskomitea valmistelee lainmuutosta ja sen ennakkolausunnon mukaan kaksoiskansalaisuudesta aiheutuvat haitat siellä ovat olemattomat. Ruotsi tulee siis lähiaikoina sallimaan kaksoiskansalaisuuden. Kun Suomen vastaava lainvalmistelu on työn alla, olisi asia korjattava myös meillä. Ulkosuomalaisparlamentti valmisteli ponnen, joka esittää jyrkkien kaksoiskansalaisuusehtojen poistamista lainsäädännöstämme. Ponsilauselma on palannut lausunnolta eri ministeriöistä, jotka tukevat kohtuuttomien ehtojen poistamista.

Monet EU-maat, esim. Iso-Britannia, Ranska ja Italia sallivat kaksoiskansalaisuuden. Pian siis myös Ruotsi. Nyt on aika myös Suomen lainsäätäjien (= eduskunnan) ottaa asia omakseen.

Jotta Suomen kansanedustajat ylimpinä päättäjinä huomioisivat asian tärkeyden, päätti ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehistö lobbata lakimuutosta. Selvemmin sanottuna ulkosuomalaisparlamentti toimii painostusryhmänä siten, että ulkosuomalaisten keskuudesta kootaan nimiadressi, joka ensi kevään kuluessa luovutetaan eduskunnalle. Allekirjoittajien ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, jollaisia suurin osa ulkosuomalaisista ei enää ole. Kysymys on solidaarisuudesta tuhansia suomalaisnuoria kohtaan, jotka ilman omaa syytään ovat menettäneet Suomen kansalaisuuden. Heille tulee se anomuksesta palauttaa ja nouseville sukupolville on varattava mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen.

Ulkosuomalaisparlamentin asiaa koskeva päätöslauselma herätti marraskuussa 1998 suurta huomiota myös suomalaislehdistössä. Osa tiedotusvälineistä oli ymmärtänyt päätöksen täysin väärin otsikoiden uutisen sanoilla “ulkosuomalaiset haluavat kaksoiskansalaisuuden”, josta siis ei ole kyse.

Asia koskee vain harvoja espanjansuomalaisia, mutta solidaarisuussyistä myös heihin vedotaan. Aurinkorannikolla ilmestyvä ilmaisjakelulehti Suomalainen Espanjassa on syyskuun numerossaan julkaissut kupongin, johon voi kirjoittaa nimensä asian puolesta. Suomessa olevat voivat ottaa yhteyttä Suomi-Seura r.y.:n toimistoon (puh. 684 1210), Mariankatu 8, 00170 Helsinki, ja pyytää lomakkeita. Espanjassa voi yhteyden ottaa lehtemme toimitukseen. Allekirjoituksista ei koota minkäänlaista rekisteriä, vaan ne toimitetaan keväällä Suomi-Seuran (= ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö) kautta eduskuntaan.

Olavi Peltola

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Kaksoiskansalaisuuteen pääsyä helpotettava
6 Jyrki Palo: Matalapalkkaiset päättäjät
8 Ajastin – mm. Ex-pankkiiri vapauteen, uusia autoja hankitaan ennätystahtia, hedelmättömyys koettelee, arveluttavaa pörssikauppaa, kide yhdistää Suomen ja Espanjan katuelämää, tähtien liiga alkoi jälleen, nykytaiteen valintamyymälä sekä Suomen Madridin instituutin tapahtumia
16 Arkirutiinit voi unohtaa mökkilomalla Espanjassa
18 Hiki hatussa
19 Vaara vaanii liiassa lämmössä
21 Eurolle hyvä alku
22 Espanjan verouudistus
24 Vitamiineja Suomen ruokapöytiin
28 Suolakukkia, luontoa ja nykyaikaa
30 Unien Espanja
32 Espanjalainen mystikko – Pedro de Alcántra
34 Miinalaiva Pohjanmaa vierailulla Málagassa
36 Espanjalaiset muuta Eurooppaa aktiivisempia eurovaaleissa
38 Liikenteessä yhä enemmän ikäihmisiä
39 Asfalttiviidakkoon uusia määräyksiä
40 Asuntopörssi
50 Yritysuutisia
52 Terveys
54 “Haiseva ruusu”, Gastromaniaa osa 7
56 Lukijan kynästä: Papa Piedron Pizza
57 Kirjavinkki: Pientä ja herkullista
58 Koirakuria lain voimalla
60 Saako eläinlääkärikuluille vastinetta?
62 Mihin kasvimme kelpaavat?
64 Naisenelämää Espanjassa: Kotoista turistielämää
65 Ellun pipanat
66 “EU kieltää rautalangan kukkien sidonnassa”
67 Papin palsta: Suru
68 Palveluhakemisto
74 Ristikko

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart