[toggle title=”Pääkirjoitus: Väkivalta seuraa maasta toiseen”]
Espanjan päivälehtien otsikoissa näkee viikottain uutisia perheväkivallan uhreista. Joskus uhreja on jopa useita saman päivän aikana. Lasketaan, että vuositasolla Espanjassa kuolee puolisonsa käsiin noin 60 naista.
Suomessa sitävastoin perheväkivallasta kirjoitetaan vähemmän. Nykästen yhteenottoja lukuunottamatta perheväkivalta tuntuu olevan Suomessa vähemmän uutisarvoinen asia, ja väkisinkin ainakin näin ulkomailla suomalaisia lehtiä tutkiessa alkaa luulla, että Suomessa Matti Nykänen todella on ainoa mies, joka on joskus lyönyt vaimoaan.
Tilastot kuitenkin puhuvat aivan eri kieltä kuin lehtiotsikot. Viime vuoden tilastojen mukaan Suomessa kuoli perheväkivallan uhrina 35 naista. Kuitenkin Suomen väestömäärä on noin 5 000 000. Espanjassa asukkaita on noin 43 000 000. Näiden lukujen suhteuttaminen ei vaadi paljoakaan taitoa. Ongelma Suomessa on moninkertainen Espanjaan verrattuna. Perheväkivalta ei siis olekaan macho-maan ongelma, eivätkä naiset Espanjassa niin alistettuja, kuin Pohjoismaissa yleensä luullaan. Itse asiassa jo haastattelemamme poliisipäällikön José Antonio Navarro Durán antamat tilastotiedot kertovat tämän: Fuengirolan poliisilaitokselle tulleista tapauksista 59% pahoinpitelijöistä on ei-espanjalaista alkuperää. Kuten artikkelissamme sinuilla 18-20 toteamme, taipumus väkivaltaisuuteen seuraa mukana maasta toiseen, joten muutto Espanjaan tuskin on ratkaisu väkivaltaiselle perhe-elämälle. Turvaverkoston puuttuminen ja kielitaidottomuus saattavat tehdä tilanteesta äkkiä sietämättömän, ja alkoholin helppo saatavuus ja alhainen hinta eivät ainakaan asiaa auta. Tuiki tarpeellisen henkisen avun saaminen, joka on perusedellytys sekä uhrin auttamisessa että väkivaltaisen puolison hoidossa, voi omalla kielellä olla hankalaa.
Kuten lukijoillemme jo viime vuonna kerroimme, Olé-lehti ilmestyy nyt 11 kertaa vuodessa entisen 10 kerran sijasta. Nk. “ylimääräinen” lehti ilmestyikin elokuussa, mutta sen jakelu lukijoille Suomesta myöhästyi pahasti odotetusta aikataulusta. Lehti ilmestyi Espanjassa aikataulun mukaisesti 6.8. ja samana päivänä se lähti myös – aikataulun mukaisesti – lentorahtina Suomeen. Lehden vastaanottajafirma kuitenkin myöhästyi lehden toimittamisessa seuraavaan etappiin, jossa tilaajien osoitteet olisi pitänyt laittaa lehtien takakanteen. Kun lehdet viimein saapuivat osoitteiden laittoa varten viisi päivää myöhässä, mustesuihkukone, jolla osoitteet merkitään, oli rikki. Usein sanotaan, että ketju on heikoin sen heikoimman lenkin kohdalta, mutta ikävä kyllä nyt ketju katkesi useammasta osasta. Murphyn laki toimi.
Pahoittelemme harmia lukijoillemme, jotka – iloksemme – kovasti odottelivat lehteä Suomessa. Olé-kustannuksella ei kuitenkaan ollut myöhästymisen kanssa mitään tekemistä ja myös Suomen Posti jakoi sen nopeasti lehden saatuaan.
[/toggle]
[toggle title=”Sisällysluettelo”]
4 Pääkirjoitus: Väkivalta puhuttaa
6 Kansa äänestää EU:n perustuslaista
8 Ajastimessa mm. Gibraltar-yhtiöt julkisiksi, TV Finlandin Intelsat-satelliitti vaihtui, Paratiisia etsimässä, Ministerimannekiinit, Espanjan harppaus, Lentolippujen hinnat nousussa
18 Perheväkivalta ei tunne rajoja
22 Konsulaatin kolme naista
24 Rajatonta kiinnostusta kulttuuriin
26 Via Baltica – mainettaan parempi vai pahempi?
30 Pappi merihädässä
35 Tänä syksynä jaetaan lisäosinkoja
36 Huisketta vuokra-asuntomarkkinoilla
40 Asuntopörssi
50 Mihin kouluun – siinäpä kysymys
52 Kotikoulu on pehmeä lasku vieraaseen kulttuuriin
54 Juoksija Kirsi Valastin tie Sierra Nevadasta Ateenaan
57 Mies menestyjien takaa
58 Pertillä on paikka bassojen rivissä
60 Oliiviöljy, uusi vanha ihmeaine
63 EU-sairaanhoitokortin voimassaoloaika Espanjassa
65 Yritysuutisia
67 Palveluhakemisto
72 Clubisivut
74 Lukijan kynästä
75 Ubi bene, ibi patria
76 Nerja hehkuu aitoa Andalusiaa
80 Ellun pipanat, Merkkipäiviä, Kuukauden kirjavinkki
82 Ristikko
[/toggle]