Perinteikäs valkoinen kylä Monda

Perinteikäs valkoinen kylä Monda

Vartin ajomatkan päästä Aurinkorannikolta sijaitseva Mondan kylä on pian tv:stä tuttu. Kylän maisemaa hallitseva linna toimi yhden Suomen suosituimman viihdeohjelman näyttämönä.

MONDA linna
Mondan linnalla kuvattiin myös uusin Vain Elämää -tuotantokausi.

15 kilometrin päässä Välimeren rannalta, kumpuilevien vuoristomaisemien keskellä seisoo Mondan kylä. Se on yksi niistä kuuluisista valkoisista andalusialaiskylistä, joiden lumo perustuu jokaisesta seinästä ja pikkukujasta kaikuvaan historiaan sekä kylää ympäröiviin henkeäsalpaaviin maalaismaisemiin.

Suomalaisten huulille se pääsi, kun supersuositun Vain Elämää -tv-sarjan kuudes kausi kuvattiin Mondassa. Seitsemän suomalaisartistia vietti formaattiin kuuluen viikon Castillo de Monda -linnahotellissa tammi-helmikuun vaihteessa. Kausi esitetään Nelosella huhtikuusta alkaen.

Mondan linnahotelli on muutenkin mielenkiintoinen, sillä se seisoo arabikuningas Omar Ibn Hafsúnin jo 800-luvulla rakennuttaman Castillo de Al-Mundat -arabilinnoituksen paikalla. Linna on tuhoutunut ja rakennettu moneen kertaan uudelleen vuosisatojen aikana, mutta osa muuria sekä muutama torni ovat kuitenkin edelleen pystyssä.

Nyt siitä on kuoriutunut upea luksushotelli, joka todella antaa arvoa linnan historialle. Sisustus on arabihenkinen.

Mondassa käydessä voi viettää yön jossain hotellin 25 huoneesta, mutta vierailu hotellissa on mahdollista ilman yöpymistäkin. Linnan kattoterassilla, pienen puutarhan ja uima-altaan vierustalla on ravintola ja spa-hoitola, joihin ulkopuolisetkin ovat tervetulleita.

Linnahotelli ei ole vierailun arvoinen pelkästään sisustuksensa ja tunnelmansa, vaan myös sen terassilta, ikkunoista ja torneista aukeavien maisemien vuoksi.

Rosoisten kivimuurien yli kurkkiessa näkee alapuolelle levittyvän Mondan kylä. Se on kuin puna-valkoinen tilkkutäkki valkoisine taloineen ja punatiilisine kattoineen. Talomerestä erottuu 1500-luvulla rakennetun Iglesia de Santiago Apóstol -kirkon torni ja muutama aukio, mutta muuten kylä seisoo hiljaisena ja tasaisena paikallaan.

MONDA 05
Monda on tyypillinen andalusialainen valkoinen kylä.

Rauhallinen muttei uinuva kylä

Monda on rauhallinen, muttei nukkuva kylä. Elämää ja kansainvälisiä tuulia sinne tuo kylän laidalla seisova yksityinen englanninkielinen korkeakoulu Marbella Design Academy. Muotia ja suunnittelua opiskelevien ulkomaalaisnuorten läsnäolo antaa kylään oman väriläiskänsä.

Myös Aurinkorannikon läheisyys tuo sinne vierailijoita. Useimmat vierailijat suuntaavat seudulle Sierra de las Nieves -vuoriston luonnon takia. Monda onkin täydellinen patikointiretken tukikohta. Suosittuja reittejä ovat esimerkiksi naapurikylään Guaroon ja takaisin vievä patikkareitti tai Alpujatan oliiviviljemien, mantelipuiden ja mäntymetsien halki kulkeva kierros. Kaupungintalon verkkosivuilla monda.es/es/Turismo/Naturaleza/SENDEROS/ on runsaasti tietoa eri reiteistä.

MONDA-aukio
Plaza de la Ermita on suloinen ja eläväinen pikkuaukio.

Aukioilla elämää

Jokin Mondan maalaisravintoloista on hyvä paikka levähtää ja täyttää vatsa vuoristomaisemissa tehdyn patikkaretken jälkeen. Esimerkiksi Plaza de la Ermita -aukiolta tai Fuente de la Jaula -suihkulähteen ympäriltä, Calle Jaula -kadulta löytyy useita pikkuravintoloita. Molemmat ovat mondalaisten kohtauspaikkoja.

Fuente de la Jaula -lähde ja sen viereinen Lavadero de la Jaula -pyykkipaikka ovat olleet kylän väen historiallinen kokoontumispaikka. Erikoinen rakennelma on säilytetty muistona historiasta ja lähteen merkityksestä kylälle.

MONDA-fuente
Monda on säilyttänyt monia satoja vuosia vanhoja lähteitään.

Vierailijan ei kannata säikähtää mondalaisten uteliaita katseita. Vaikka ulkomaalaiset eivät ole tavaton näky kylän kaduilla, seuraavat terasseille tai puistonpenkeille parkkeeranneet vanhat herrat tai oman ovenpieleensä penkin asettaneet rouvat silmä tarkkana turistien liikkeitä. Jos heille antaa hymyn, se tulee varmasti takaisin entistä leveämpänä hyvän päivän toivotuksen kanssa.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart