Pitkäaikaiset vuokra-asunnot kiven alla Aurinkorannikolla

Pitkäaikaiset vuokra-asunnot kiven alla Aurinkorannikolla

Suomalaisperheen ei onnistunut löytää pitkäaikaista vuokrakotia Aurinkorannikolta. Välittäjä toteaa, että tarjonta on vähentynyt ja kilpailu asunnoista koventunut.
Sofia Runne kohtasi vaikeuksia Aurinkorannikon vuokra-asuntomarkkinoilla.

– En olisi uskonut, että vuokra-asunnon löytäminen voi olla niin vaikeaa, huokaa Sofia Runne, joka muutti Suomesta Aurinkorannikolle viime heinäkuussa.

Strand Properties

Koska Sofia on äitiyslomalla, hän ajatteli, että perhe voisi katsoa ensi kesään saakka, kuinka elämä Aurinkorannikolla sujuisi.

He etsivät omakotitaloa, rivitaloa tai kerrostaloasuntoa maantasalta. Kriteereiksi asetettiin ainoastaan, ettei asunto olisi “kauhea läävä” ja että vuokra-aika olisi noin vuosi.

Pakko ottaa väliaikainen asunto

Monien kuukausien asunnon etsintä ei tuottanut tulosta Suomesta käsin, eikä myöskään paikan päällä sen jälkeen, kun he päätyivät vuokraamaan väliaikaisen asunnon Mijasista.  

Ensimmäinen kompastuskivi oli yhteyden saaminen. Suurin osa omistajista ja välittäjistä ei koskaan vastannut sähköposteihin tai puheluihin, vaikka Sofia otti heihin yhteyttä espanjaksi.

Kaksi pientä lasta sekä pikkuinen viisikiloinen koira olivat monelle vuokranantajalle ongelma. Liinat menivät viimeistään kiinni silloin, kun selvisi, että perheen kummankin vanhemman tulonlähteet olivat ulkomailla. 

– Se ihmetyttää, kuinka paljon paperityötä piti joidenkin kohdalla tehdä ennen kuin pääsi edes katsomaan asuntoa. Jouduimme paljastamaan yksityisiä asioitamme, kuten työsopimukset, palkat, provisiot, pankkitilien saldot ja paljon muita tietoja, ja sitten saatettiin sanoa vain, että ei.

– Kai he pelkäävät, että eivät saisi rahoja tarvittaessa ulosotosta, kun meillä ei ole täällä tuloja, Sofia pohtii.

Vuokramarkkinoilla tuli vastaan monia muitakin Suomesta poikkeavia toimintatapoja.

– Pyydetään esimerkiksi vuoden tai puolen vuoden vuokrat kerralla. Siihen emme suostuneet.

Ostaminenkin helpompaa

Lopulta ensi kesään asti vapaana olevaa vuokra-asuntoa ei löytynyt. Alkuvuodesta perhe lähtee Suomeen miettimään seuraavaa askeltaan. He voisivat kuvitella palaavansa ja asettuvansa pysyvämminkin Aurinkorannikolla, mutta vuokramarkkinoille he eivät mielellään palaisi.

– Tuntuu, että ostaminen voisi olla helpompaa kuin löytää meille vuokra-asunto, Sofia sanoo.

Kilpailu kovaa

Sunloma-kiinteistönvälityksen Marja Ruusuvirta Solísin mukaan ympärivuotisia vuokrakohteita on Aurinkorannikolla tarjolla vähemmän kuin muutama vuosi sitten.

– Pandemian vuoksi moni on huomannut, että haluaa nauttia elämästä ja käyttää itsekin asuntoaan esimerkiksi kesällä, Ruusuvirta Solís sanoo.

Näin ollen he eivät vuokraa asuntoaan ympärivuotisesti vaan lyhyiksi jaksoiksi.

– Omistajat eivät myöskään halua sitoutua viiteen vuoteen. Pitkäaikainen sopimus tehdään vuodeksi, mutta se uusiutuu aina sinne viiteen vuoteen asti.

Tällä hetkellä Sunloman verkkosivuilla ei ole ainuttakaan ilmoitusta pitkäaikaisvuokra-asunnoista.

– Kun niitä tulee, ne viedään käsistä ennen kuin niitä ehtii edes mainostaa.

– Vuokranantajat myös käyttävät kovaa kysyntää hyväksi ja nostavat hintoja, Ruusuvirta Solís toteaa.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli, KUVA: Eeva-Maria Hooli ja Olé arkisto

Lue koko juttu Aurinkorannikon pitkäaikaisvuokrauksesta joulukuun 2022 Olé-lehdestä.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart