Ulkosuomalaisen tai muuttolinnun on ratkaistava monta pulmaa, jotta saa sähköisen asioinnin toimimaan soljuvasti Espanjassa ja Suomessa.
Asiointi maiden välillä ei ole aina yksinkertaista edes digitaalisilla työkaluilla.

Espanjan ja Suomen välillä seilaavien ja ulkosuomalaisten on usein hoidettava viranomais- ja käytännön asioita kahdessa eri maassa. Vaikka digitalisaatio on sujuvoittanut ja helpottanut montaa toimenpidettä, aina ne eivät luista vaivattomasti sähköisestikään.

Asiat, jotka muuten hoituvat pelkällä napin painalluksella, saattavatkin osoittautua mahdottomaksi. Suomalainen järjestelmä ei ehkä hyväksykään espanjalaista puhelinnumeroa tai espanjalainen yritys ei suostu tekemään suoraveloitusta suomalaiselta pankkitililtä. Huolimatta siitä, mitä EU-direktiiveihin on painettu, moni asia jää tekemättä, kun pitäisi ylittää valtioiden rajoja – vaikkakin vain digitaalisesti.

On kuitenkin asioita, jotka toimivat Espanjassa suomalaisin välinein ja toisin päin. Suomalaisen ei esimerkiksi tarvitse avata espanjalaista puhelinliittymää käyttääksesi espanjalaista julkishallinnon Cl@ve-tunnistuspalvelua, sillä varmenteen voi tilata myös ulkomaalaiseen puhelinnumeroon.

Pankki Suomessa, vaikka asuinpaikka Espanjassa

Moni pitkäänkin Espanjassa asunut suomalainen pitää tilinsä avoinna suomalaisessa pankissa. Sille on monia syitä, mutta yksi niistä on julkispalveluiden yhteinen Suomi.fi-tunnistuspalvelu, johon voi kirjautua näppärästi pankkitunnusten avulla. Aina pankkiasiointi ei kuitenkaan suju oletetulla tavalla ulkomailta käsin. Tätä valottaa ulkosuomalaisten edunvalvontajärjestö Suomi-Seura ry:n vuonna 2021 julkaisema selvitys. Sen mukaan EU-maissa asuvilla on ollut ongelmia suomalaisten pankkien sähköisessä asioinnissa.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli, Mikko Immonen
KUVA: Unsplash

LUE HELMIKUUN 2022 OLÉ-LEHDESTÄ, MISTÄ JOHTUU, ETTÄ VARMENNEVIESTIT EIVÄT SAAVU PERILLE JA MITEN TOIMII TUNNISTAUTUMINEN ILMAN PANKKITUNNUKSIA. KERROMME MYÖS, MITÄ VAATIMUKSIA ON PANKKITILIN AVAAMISELLE TOISESSA MAASSA JA MIKSI HELPOINTA ON AVATA SUOSIOLLA PANKKITILI ESPANJASSA.