Rakennusvirheen reklamointi Espanjassa – mihin asti myyjän vastuu yltää

Rakennusvirheen reklamointi Espanjassa – mihin asti myyjän vastuu yltää

Erilaiset rakennusvirheet kannattaa reklamoida saman tien. Myös käytetyn asunnon myyjällä on vastuunsa.

Uudisrakennuksen rakennuttajalla on Espanjassa vastuu, joka on voimassa tietyn määräajan muuttohetkestä. Rakennuttajan takuu kattaa esimerkiksi uudisrakennuksen strukturaaliset virheet sekä virheet, jotka estävät asumisen, koska ne saattavat vaikuttaa asukkaiden terveyteen. Tällaisia virheitä voivat olla esimerkiksi asunnon liiallinen kosteus tai tiivistysten puuttuminen.

“Reklamoitavia virheitä voivat olla esimerkiksi asunnon liiallinen kosteus tai tiivistysten puuttuminen.”

Asiakkaan on pystyttävä todistamaan, että vika ja siitä seuranneet ongelmat johtuvat nimenomaan rakennusaikana tapahtuneesta virheestä. Takuuajan pituus riippuu rakennusvirheen laadusta. Reklamointiaika on kaksi vuotta siitä, kun virhe havaitaan.

Rakenteissa havaittavista virheistä annetaan kymmenen vuoden takuu ja asuttavuuteen vaikuttavista vioista viiden vuoden takuu. Takuu viimeistelytöille on yksi vuosi.

Myös käytetyn asunnon myyjä vastaa Espanjassa kodin mahdollisista ”vicio oculto” -virheistä, eli piilotetuista virheistä. Jotta termin ehdot täyttyisivät, havaitun puutteen on täytynyt olla asunnossa jo kauppahetkellä. Sen on kuitenkin ollut niin hyvin piilossa tai piilotettu, ettei ostaja ole voinut havaita sitä. Puutteen tai virheen on oltava niin suuri, että sillä olisi ollut selvä vaikutus ostopäätökseen ja myyntihintaan.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Alma Ulvelin

Lue lisää rakennuttajan tai myyjän vastuusta ja kodista löytyvien virheiden reklamoinnista kesä-heinäkuun 2018 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart