Rakentamisen laatu kohenee Espanjassakin

Rakentamisen laatu kohenee Espanjassakin

Espanjan asuntorakentamisen vaatimustaso on yhä selvästi Suomea jäljessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuodesta 1988 Espanjassa asunut ja työskennellyt diplomi-insinööri Petri Käpynen, rakennusalan yrityksen IberHakan toimitusjohtaja, on nähnyt läheltä Espanjan rakennusbisneksen nousut ja laskut.

Aurinkorannikolla, jossa asunnonostajia riittää, rakentamisen kriteerit ovat pitkään olleet alhaiset. Nyt EU-säännökset vaativat rakennuttajia rakentamaan laadukkaammin.

Käpysen mukaan turistien suosimien Espanjan rannikkoalueiden asuntomarkkinatilanne ”ylikuumenee” säännöllisesti. Perinteisesti ilmiö on heikentänyt asuntojen laatua.

– Matalasuhdanteessa markkina ja rakentaminen on täysin pysähtynyt, suurelta osin jopa kaavoitus. Korkean kysynnän aikaan taas kaikki menee kaupaksi, joten gryndereillä eli perustajaurakoitsijoilla on kiire. Tekninen laatu pudotetaan mahdollisimman alas kustannussyistä ja pian hankkeiden sijainti heikkenee myös nopeasti, kaavoitetun tonttimaan puutteen vuoksi, Käpynen kuvailee.

Espanjan asuntorakentamisen vaatimustaso on yhä joiltakin osin noin 50 vuotta Suomea jäljessä.

– Runkorakenteet ovat jopa Suomea vahvemmat maanjäristyskuormitusten huomioimisen takia, mutta asumismukavuuteen, energiatekniikkaan, kiinteistön ylläpitoon ja elinkaariajatteluun liittyvät kysymykset ovat huimasti jäljessä.

– Tekninen vaatimustaso onneksi nousussa täälläkin, sillä ostajat ovat nyt aiempaa valistuneempia, kansainvälisempiä ja vaativampia.

Lue Petri Käpysen näkemyksiä espanjalaisesta rakentamisesta sekä vinkit kodin ostajalle Espanjaan Olé-lehden kesä- ja heinäkuun tuplanumerosta!

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Sari Käpynen

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


1 comment

Comments are closed.

0

Your Cart