Digitaalinen allekirjoitus helpottaa suuresti Espanjan viranomaisten kanssa asiointia. Voit hankkia sen NIE-numeron avulla.
Digitaalinen allekirjoitus tunnetaan espanjaksi nimellä “certificado digital”.

Yleinen usko tuntuu olevan, että Espanjassa ”mikään ei toimi” tai että ainakaan mikään ei toimi ilman henkilökohtaista jonottamista luukulta luukulle. Tämä ei onneksi enää nykyaikana pidä paikkaansa.

Avain ongelmaan on digitaalinen allekirjoitus.

Digitaalinen allekirjoitus mahdollistaa asioinnin ilman jonottamista sekä poistaa tavoittamattomissa olon mukana tuomat ongelmat.

Espanjassa oleskelevat ja asuvat suomalaiset ovat usein liikkuvaa sorttia huolimatta siitä, ovatko he Espanjan residenttejä vai eivät. Viralliset kirjeet eivät siksi aina tavoita heitä – ainakaan ajoissa, mikä voi tuoda paljon harmia. Virallisen kirjeen laadusta riippuen se on yleisimmin noudettavissa postikonttorista vain 7–10 päivän ajan.

Tavoittamattomuus voi johtua myös siitä, ettei ole muuton yhteydessä päivittänyt osoitettaan kaikkiin instansseihin erikseen, mikä on Espanjassa tarpeen. Tämäkin onnistuu digitaalisella allekirjoituksella.

Virallisten kirjeiden yleisimpiä lähettäjätahoja ovat Espanjan verohallinto eli Agencia Tributaria, Espanjan Kela eli Seguridad Social sekä paikallishallinnot eli kaupungintalo, Ayuntamiento.

Nykyään miltei kaikkiin virallisiin instansseihin voi kirjautua digitaalisen allekirjoituksen avulla.

Nykyään miltei kaikkiin virallisiin instansseihin voi kirjautua digitaalisen allekirjoituksen avulla. Esimerkiksi verohallinnon kanssa asioiminen sähköisesti onnistuu sen avulla jouhevasti ja jopa englannin kielellä. Paljon matkustavalle henkilölle verohallinnon verkkopalvelu onkin aarre.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Alma Ulvelin

Lue miten hankit digitaalisen allekirjoituksen Espanjassa syyskuun 2020 Olé-lehdestä!