SE 123/2006

SE 123/2006

SE 123/2006

Euro käy kukkarolle

97 prosenttia espanjalaisista uskoo hintojen nousseen suhteettomasti euron takia.

Espanjassa ei lintuinfluenssatapauksia

Terveysviranomaiset muistuttavat, että siipikarjan lihaa ja munia voi syödä turvallisin mielin.

Kympin arvoinen juttu

Torremolinosin Kymppipaikka on satojen espanjansuomalaisten keidas.

Pääkirjoitus: Hallituksen takapakki

Espanja otti sekavin odotuksin ja tunteun vastaan EU-maiden ankarimman tupakkalain, joka astui voimaan 1.1.2006, kuten tammikuun lehdessä uutisoimme. Kansalaiset suhtautuivat uuteen lakiin ise asiassa pääministeri Zapateroa paremmin – hänet kun yllätettiin tupakoimasta presidentinpalatsissa, joka on julkinen rakennus ja jossa uuden lain varjolla ei saa tupakoida. Ainakaan esimerkkiä Zapatero ei siis muille anna, varsinkaan kun hän puolustautui sanomalla, että Moncloan palatsi on paitsi työpaikka, myös hänen kotinsa, ja kotonaanhan saa tehdä, mitä haluaa.

Ehkä tästä vikatikistä johtui, että kioskinpitäjät saivat tupakkamyynnin takaisin kioskeihin. Uuden lain mukaan nimittäin savukkeita sai 1.1. alkaen myydä ainoastaan valtion tupakkakaupoissa. Tästä lehti- ja karamellikioskien pitäjät kuitenkin riemastuivat sen verran, että aloittivat välittömästi lakkoilun ja mielenosoitukset. Hallitus taipui. Mahtoivatko sosiaali- ja terveysministeri Elena Salgadolta loppua selitykset kesken, kun Zapateron Moncloassa sallima tupakointi pääsi otsikoihin? Uusi laki ehti olla voimassa vain 43 päivää. Järjettöminä pidetään kuitenkin taipumisen ehtoa – mikäli kioskit haluavat myydä savukkeita, heidän on asennettava sitä varten tupakka-automaatti. Hieman ahtaaksi taitaa käydä, kun kioskin lattiapinta-ala on ilan automaattiakin maksimillaan noin 4 m².

Espanjan sosialistihallitus on näin tullut tämän kioskinmyyjäryhmän tarpeita vastaan kiitettävästi, vaikka kyseessä onkin melkoinen vähemmistö, jos sitä verrataan esimerkiksi homoliittoa vastustaviin espanjalaisiin tai uutta koululakia vastaan marssineisiin kansalaisiin.

Suomessa vastikään uudelleenvalittu Tarja Halonen sanoi Olé-lehden presidenttikandidaattikyselyssään ulkosuomalaisten olevan tärkeä voimavara Suomelle. Mekin olemme vähemmistö, mutta on ilo tietää, että Suomen tasavallan presidentti pitää meitä tärkeinä. Jäämme jännittyneinä odottamaan, miten tämä arvostus tulevaisuudessa konkretisoituu.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

1 Euro käy kukkarolle
2 Matti Nykänen yleisömagneettina Kanarialla
3 Pääkirjoitus: Hallituksen takapakki
3 Espanjassa ei lintuinfluenssatapauksia
4 Talvisäät koettelivat Espanjaa
5 Yksi, yhtenäinen kansa
6 Alicanteen avattiin Aikapankki
7 Hollywood-tunnelmia Alicantessa
8 Laiton rakennus maan tasalle
9 Takapakkia tupakkalaissa
10 Kiinakaupat kasvussa
11 Espanjan Asuntopörssi
18 Kympin arvoinen juttu
20 Euro käy kukkarolle
21 Hintagallup
22 Painonhallinnan uusia tuulia – hiilihydraatit kuriin
24 Varatuomari on poissa
26 TVfinland
30 Papuja pataan

 

TILAA LEHTI

Strand Properties


0

Your Cart