SE 347/2021

SE 347/2021

SE 347/2021

Koronarokotteen saaneiden joukossa myös suomalaisia

“Täällä osataan aina olla huomaavaisia ulkomaalaisia kohtaan.”

Strand Properties

Andalusiassa rokotetaan myös ei-residentit

Rokotteen saamiseksi täytyy täyttyä ainakin yksi ehto.

Hiihtoloma Sierra Nevadalla

Suunnittele reissu SE-lehden vinkkien avulla.

Pääkirjoitus: Valoa näkyvissä

Kataloniassa järjestetään 14. helmikuuta aluehallitusvaalit, joissa demokratian toteutuminen on vaarantunut pahasti jo ennen vaalipäivää – ainakin tällä hetkellä olemassa olevien tietojen mukaan.

Tiettävästi noin neljKoronaviruspandemia on maailmanlaajuinen ongelma. Olemme painineet viruksen kanssa noin vuoden ja nähneet, että vaikka maiden tautiesiintymissä on eroja, tartunta-aallot pyyhkivät ennemmin tai myöhemmin miltei kaikkien läpi. Nyt Espanjassa aletaan olla voiton puolella kolmannesta tartunta-aallosta, Suomessa se ilmeisesti on vasta nousemassa. Toivottavasti molemmissa maissa koettaisiin rokotusten tuoma helpotus tilanteeseen ennen kuin joudutaan puhumaan vielä neljännestäkin aallosta.

Espanjaa korona on kurittanut erityisen kovasti. Maassa elettiin myös Euroopan rankin lockdown viime keväänä. Vaikka nämä asiat ovat kiristäneet hermoja myös täällä, Espanja on aina ollut solidaarinen maa, eikä korona onneksi ole onnistunut viemään tätä kansanpiirrettä. Viimeisin esimerkki tästä on Andalusian aluehallituksen johdolta saamani vastaus kysymykseen, saavatko myös ei-residentit koronarokotuksen
Espanjassa.

Tuota kysymystä on esitetty minulle viime päivinä varmasti sata kertaa – somessa, yksityisviesteinä, soittoina ja sähköposteina. En ole uskaltanut vastata kenellekään ennen kuin olen saanut asiantuntijat langan päähän. Sosiaalisen median ”mutu” elää kulta-aikaansa koronan ansiosta, mutta Olé-kustannuksessa luotamme edelleen vain varmoista lähteistä saatuihin tietoihin.

Ymmärrettävästi rokoteturismia Andalusiaankaan ei toivota. Ihan viikkoturisti ei siis voi kävellä sisään terveyskeskukseen rokotetta vaatimaan. Mikäli henkilö kuitenkin oleskelee Espanjassa omalle kaupungintalolleen asianmukaisesti kirjautuneena, tämän residentti-statuksella ei ole merkitystä – ainakin Andalusiassa tälle annetaan rokote.ännes vaalitoimitsijoiksi kutsutuista ihmisistä on ilmoittanut olevansa estynyt. Se, pakotetaanko heidät pöytien ääriin lain voimin, nähdään pian. Nyt vaikuttaisi lähinnä siltä, että toimitsijoiden vähäisyys vaarantaa pahasti koko vaalien alkuperäisen perusolemuksen – kansan tahdon demokraattisen toteutumisen.

Katalonia on tällä hetkellä Espanjan suurin konfliktialue, mitä poliittiseen epäsopuun tulee. Se on tässä asiassa ajanut jopa Baskimaan ohi. Vaikka kansa elää suhteellisen rauhallista rinnakkaiseloa separatisteihin ja kansallismielisiin jakautumisesta huolimatta, alueella on paljon separatistien värväämiä huligaaneja, jotka eivät keinoja kaihda. Sama koskee kiihkoseparatisteja itseään.

Nyt jo on ilmoitettu, että mikäli vaalitoimitsijoita on liian vähän, tuloksia tuskin ilmoitetaan vaalipäivän iltana.

Suomessa pidetään kuntavaalit huhtikuussa. Suomella on vielä hyvää aikaa ottaa opikseen muiden virheistä ja järjestää pandemia-ajan huomioon ottavat vaalit. Nyt olisi erinomainen tilaisuus testata jo ulkosuomalaisille myönnetty oikeus kirjeäänestykseen ja turvata tulevat vaalit.

Katia Westerdahl


Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Valoa näkyvissä
3 Andalusia rokottaa myös ei-residentit
4 Kolmas aalto taittumassa Andalusiassa
6 Urheilu ja liikunta julistettiin kaikille välttämättömiksi
8 Suomi takaisin Espanjan terveysministeriön riskimaiden listalle
10 Uutisia Aurinkoteatterista
12
 Rannikon palvelut (palvelukartta)
13 Kolumni: Aukeaako umpikuja?
14 Arjen ahertaja: Pacosintuvan mainio Malla
15 Espanjan asuntopörssi
20 Sari Harilainen johtamaan Suomelan golfkerhoa
21 Paluu tulevaisuuteen
22 Sierra Nevada kutsuu taas

TILAA LEHTI     LUE DIGILEHTI0

Your Cart