Semana Santa – Espanjan pääsiäinen tutuksi

Semana Santa – Espanjan pääsiäinen tutuksi

Suomalaisille tutut pääsiäispuput ja -noidat jäävät jalkoihin, kun espanjalaiset rynnivät kaduille katsomaan näyttäviä, uskonnollisia pääsiäiskulkueita.


Espanjan pääsiäinen on ihon kananlihalle nostattava elämys.

Semana Santaa eli pääsiäisviikkoa kutsutaan Suomessa myös hiljaiseksi viikoksi. Suoraan käännettynä semana santa tarkoittaa pyhää viikkoa.

Espanjalainen pääsiäinen on hyvin uskonnollinen juhla. Veljeskunnat kantavat kaduilla pyhimyspatsaita. Kaupungit täyttyvät kulkueista, joiden keskiössä on Kristuksen kärsimysnäytelmän osat.

Málagan pääsiäisviikko on yksi Andalusian tunnetuimmista ja suurimmista. Kaupungissa on 43 veljeskuntaa, joista suurin osa kuljettaa kulkueissa kahta pyhimyspatsasta, Jeesusta ja Neitsyt Mariaa. Kulkueet risteilevät kaduilla palmusunnuntaista pitkäänperjantaihin asti. Aikataulut ja reitit löytyvät verkosta agrupaciondecofradias.com.

Andalusia on yksi semana santa -perinteen kehdoista. Yleisömäärät ovat huikeita, kun kaikki vauvasta vaariin lähtevät kaduille. Pyhimyspatsaskulkueiden seuraaminen on enemmän osa kulttuuria kuin uskonnollinen riitti. Silti kaduilla voi nähdä myös taputuksia, kyyneleitä ja hurmosta.

Nazarenos on nimi, jota käytetään kulkueiden mukana kulkevista huppupäisistä joukoista. Pelkästään silmät paljastavissa asuissa kulkeva kaapukansa suippolakkeineen voi vaikuttaa ensikertalaiselle pelottavalta, mutta kaapujen alta löytyy pyhimyspatsasta kunnioittavia lapsia, naisia ja miehiä. Heidän lisäkseen kulkueisiin kuuluu soittokunta.


Tuhannet ihmiset kerääntyvät ihailemaan upeita pyhimyskulkueita Málagassa.

Alicanten maakunnan pääsiäisjuhlista näyttävimmät löytyvät Alicantesta, Orihuelasta ja Crevillentestä.

Sevillan pääsiäisviikko tunnetaan 70 veljeskunnastaan ja ihmismassoista. Andalusian pääkaupungin sokkeloiset kadut täyttyvät paikallisista sekä kymmenistä tuhansista turisteista, jotka haluavat kokea juhlaviikon unohtumattoman tunnelman.

Antonio Banderas, Málagasta kotoisin oleva Hollywood-näyttelijä, osallistuu vuosittain Málagan pääsiäiskulkueisiin. Hän kuuluu Lágrimas y Favores -veljeskuntaan ja hänet voi nähdä palmusunnuntain kulkueessa. Muina päivinä hänellä on tapana seurata kulkueita ja vilkutella parvekkeelta keskustan Larios-pääkadulla.

Näyttävää pääsiäisjuhlinta on myös Valladolidin kaupungissa Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella. Valladolidin kulkueet ovat kuuluja etenkin patsaiden taidehistoriallisen arvon vuoksi. Kymmenet kulkueet kantavat kaduilla jopa yli 500 vuotta vanhoja veistoksia. Valladolidin hiljainen viikko odottaa päätöstä Unescon kulttuuriperintölistalle pääsemisestä.

Trono on nimi, jolla Málagan seudulla kutsutaan lavoja, joiden päälle pyhimyspatsaat asetetaan. Málagassa tuhansien kilojen painoisia tronoja kantaa jopa 280 miestä, kun pikkukaupunkien tronot vaativat usein vain joitain kymmeniä kantajia. Monin paikoin muualla Espanjassa lavoja kutsutaan nimellä paso.

Arkipyhiä Andalusiassa ovat kiirastorstai ja pitkäperjantai. Valencian itsehallintoalueella, johon Costa Blanca kuuluu, pyhiä ovat puolestaan pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä eli maanantai.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Olé-lehden arkisto

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart