Suomalainen yrittäjä sairastui ja jäi tyhjän päälle Espanjassa

Suomalainen yrittäjä sairastui ja jäi tyhjän päälle Espanjassa

Tomi Vellamo toimi yli kolme vuotta yrittäjänä eli autónomona Espanjassa. Sitten hän sai aivoverenvuodon. Terveyden mukana nurin meni myös ravintolayritys.

Tomi Vellamo, 48, tuupertui maahan kesken kiireisen työpäivän Fuengirolassa vuoden 2021 viimeisenä päivänä. Hän sai aivoverenvuodon. Samalla hetkellä, kun Tomi kaatui, nurin meni myös vaimon kanssa yhdessä pyöritetty yritys.

Strand Properties

– Se oli alusta asti selvää, että ravintola on laitettava kiinni. Siinä olisi mennyt monta kuukautta ennen kuin pääsisin takaisin, emmekä voineet siihen ulkopuolista ottaa, kertoo nykyään Suomessa kirjoilla oleva Tomi.

Vellamo oli yli kuukauden sairaalassa ja sen jälkeen kotona sänkypotilaana. Hän ei päässyt ylös ilman apua ja liikkui pyörätuolilla.

Kolmen kuukauden päästä yritys oli myyty. Siitä ei jäänyt mitään käteen, mutta tärkeintä Tomille olikin vain päästä yrityksestä eroon ja nollille.

– Espanjan sosiaaliturva-asiat eivät edenneet mihinkään. Veimme lappuja ja lippuja sinne ja tänne, mutta aina puuttui jotain.

Vuoden 2022 keväällä Tomi palasi perheineen Suomeen, koska ei saanut mistään rahallista tukea. Mies myöntää luovuttaneensa, koska asiat tuntuivat liian sotkuisilta.

Espanjasta ei euroakaan tukea

– En saanut Espanjasta euroakaan sairauspäivärahaa. Ymmärsin, että kyllä ne olisivat minulle kuuluneet, mutta luulen, että hakemuksia ei tehty oikein.

Hän syyttää siitä itseään.

– Minulla oli alusta asti suomalainen epävirallinen asiainhoitaja, joka hommasi autónomon, kirjanpitäjän ja hoiteli muutenkin asioita. Ja hoitelikin miten sattuu.

– Olisi pitänyt heti ottaa joku, joka osaa viedä asiat maaliin asti.

– Ilman muuta ottaisin vakuutukset ja paikallisen gestorían.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Haastateltava, Olé arkisto

Lue Tomin koko tarina ja tietoa autónomojen maksuista ja turvasta huhtikuun 2023 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart