Suomalaisten Mallorca

Suomalaisten Mallorca

Mallorcan saarella asuu pieni ja värikäs joukko suomalaisia – yrittäjiä, lapsiperheitä ja eläkeläisiä.

Strand Properties
Mallorcalla asuu tilastojen mukaan vakituisesti vajaat parisataa suomalaista.

Suomalaisten historia Mallorcalla alkoi 1960-luvulla, jolloin massaturismi pohjoisesta etelän lämpöön otti ensiaskeliaan. Mallorca oli yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista 1960- ja 70-luvuilla, jolloin saarelle lennätti turisteja muun muassa legendaarinen matkatoimisto Keihäsmatkat.

Tuolloin nähtiin myös ensimmäinen pieni muuttoaalto Suomesta Mallorcalle.

Nykyään Mallorcantunnetuin Suomi-organisaatio on Suomi-koulu, jonka oppilaistasuurimmalle osalle vahvin Suomi-kytkös on 70-luvulla saarelle muuttanut isovanhempi.

Yksi koulun tärkeimmistä tehtävistä onkin ylläpitää suomalaisen kulttuurin tuntemusta. Koulussa opiskellaan myös kieltä, sillä suurin osa oppilaista on toisen tai kolmannen polven suomalaisia, eivätkä he puhu suomea sujuvasti.

Koulu järjestää viikoittaisten kokoontumisten lisäksi myös kaikille suomenmielisille avoimia tapahtumia.

Mallorcan rauhallinen meininki sopii suomalaiselle Eija Rantaselle, joka on asunut saarella jo 30 vuotta. Hän pyörittää omaa yritystään Palman keskustassa.

Saarella asui vuonna 2019 Baleaarien tilastokeskuksen Ibestatin mukaan 197 suomalaista. Tilastoon on laskettu virallisesti kirjoilla olevat, empadronados. Ulkopuolelle jäävät Mallorcalla talvehtivat suomalaiset.

Nykyään Mallorcan saarelle muuttavat suomalaiset ovat useimmiten työelämässä olevia ja kielitaitoisia nuoria aikuisia.

Mallorca kuuluu Baleaarien saariin, ja koko alueella suomalaisia oli vuonna 2019 kirjoilla yhteensä 229. Kymmenen vuotta aiemmin luku oli 355, eli määrä on laskenut.

TEKSTI: Meri Saukkoriipi
KUVAT: Eija Rantanen, Pixabay

Lue helmikuun 2021 Olé-lehdestä kolmen Mallorcalla asuvan suomalaisen tarina.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti



0

Your Cart