Taksien taksat Aurinkorannikolla

Taksien taksat Aurinkorannikolla

Espanjassa matkustavan on hyvä tuntea taksien hinnoittelukäytännöt. Aurinkorannikolla hinnoittelu on yhtenäinen.

Taksi
Pyydä kuskilta aina kuitti (recibo, ticket). Kuitista näkee, mitä kaikkea taksikuski on matkasta veloittanut. Myös kuskin lisenssinumero tallentuu kuittiin.

Espanjassa taksien toimintaa ohjaavat tarkat määräykset. Taksikuskit eivät siis voi sooloilla. Sekä Junta eli autonomian aluehallitus että kaupungintalot asettavat säännöt ja valvovat toimintaa.

Andalusian Junta on kirjannut tarkasti niin matkustajan kuin kuljettajankin oikeudet ja velvollisuudet, kuten myös taksitoiminnan periaatteet. Aluehallitus päättää myös kaupunkien välisten taksimatkojen taksat koko Andalusiassa. Vuonna 2012 se määräsi taksimittarit (taxímetro) pakollisiksi kaikkiin takseihin.

29.1. Junta de Andalucía julkaisi uudet hinnastot ja antoi uusia määräyksiä kaupunkien välisiin taksimatkoihin liittyen. Tästedes aloitusmaksu on päivisin kolme euroa ja öisin 1,5 euroa. Uuden säännöksen mukaan aloitusmaksu koskee vain alle 12 kilometrin matkoja.

– Kaupungit saavat kuitenkin itse määrittää kaupungin sisäisten matkojen hinnaston, kertoo Federación de Taxistas de Municipios Turísticos de la Costa del Sol -yhdistyksen puheenjohtaja Olivia Rodríguez.

Aurinkorannikolla taksimatkoja tekevälle Rodríguezilla on yksi helpottava uutinen:

– Fuengirolalla, Mijasilla, Benalmádenalla ja Torremolinosilla on samat hinnat.

Kaikki rannikkokaupungit eivät kuitenkaan ole yhtenäisessä hinnoittelussa mukana.

– Esimerkiksi Málagassa ja Marbellassa taksat ovat kalliimpia ja lisät ovat erilaisia, Rodríguez kertoo.

Jos määränpää sijaitsee eri kaupungin alueella kuin lähtöpaikka, määrittyvät taksat aina Andalusian aluehallituksen asettaman hinnaston mukaan. Nyt puhutaan kilometritaksoista, sillä taksimittari pitäisi pyöriä myös pitkillä matkoilla. Könttäsumman sopimista etukäteen taksikuskin kanssa Rodríguez ei suosittele.

– Taksimittarin mukaan ajettaessa asiakas maksaa aina oikean kilometreihin perustuvan hinnan.

Aurinkorannikon taksihinnat

Fuengirolassa, Mijasissa, Torremolinosissa ja Benalmádenassa kilometrihinta on eri arkisin päiväsaikaan (tarifa 1) kuin öisin (tarifa 2). Viikonloppuisin ja pyhäpäivinä veloitetaan 20 prosentin lisämaksu.

Joskus taksimittarin osoittaman summan päälle tulevat lisämaksut kummastuttavat matkustajia. Nekin on kuitenkin säädetty tarkoin ja hinnaston lisineen pitää aina olla asiakkaan nähtävillä taksissa.

Erikoispyhinä, jotka ovat 24. ja 25. joulukuuta sekä 31. joulukuuta ja 1. tammikuuta peritään kello 22–08 välisenä aikana 25 prosentin lisä.

Aurinkorannikon kaupungeissa on voimassa vain kaksi erikoislisää. Ne ovat hakupalvelu sekä matkatavaramaksu. Matkatavaramaksu peritään siinä tapauksessa, että matkalaukkuja on kolme tai enemmän.

– Emme pyydä koskaan kuin yhden lisämaksun. Jos asiakas on tilannut taksin, haemme hänet kotiovelta ja siitä tulee 1,2 euron lisämaksu, emme enää veloita toista maksua laukuista, Rodríguez sanoo.

Matkalaukkulisä koskee siis ainoastaan taksitolpalta kyytiin nousevia matkustajia.

Mitään muita lisämaksuja ei ole. Esimerkiksi lastenrattaista tai pyörätuolien kyyditsemisestä, tai invataksin lähettämisestä ei tule lisämaksua.

Málagan kaupungin alueella, jossa Aurinkorannikon asukkaiden ja turistien käyttämä lentokenttä sijaitsee, voimassa on eri taksat ja lisät.

Málagassa yölisä velotetaan kello 00–6 välillä lisäämällä matkan hintaan kaksi euroa. Siellä esimerkiksi matkoista, joiden lähtöpaikka tai määränpään on lentokenttä, veloitetaan 5,5 euron lisämaksu, ja satamaan (Muelle de Levante) suuntautuvista matkoista yhden euron lisämaksu. Satamamatkojen minimimaksu on kahdeksan euroa.

Jos matkustaja ei ole tyytyväinen hintaan tai kokee, ettei se ole oikea, reklamaation voi tehdä kaupungintalolle. Tätä varten taksinkuljettajalta täytyy pyytää kuitti, recibo.

Fuengirolan, Torremolinosin, Mijasin ja Benalmádenan sisäinen hinnasto:

Perustaksat (tarifa): 1. hintaluokka
(kello 6–22)
2. hintaluokka
(kello 22–6)
aloitusmaksu 3,15 € 3,78 €
kilometritaksa 0,95 € 1,14 €
minimiveloitus 4,60 € 6 €
odotusmaksu (per tunti) 19,15 € 22,98 €
Lisämaksut:
laukku (yli 2 kpl) 1,2 €
tilausmaksu 1,2 €
viikonloppulisä 20 %

Málagan hinnasto:

Perustaksat (tarifa): 1. hintaluokka
(arkisin kello 6–22)
2. hintaluokka
(la, su ja ark. kello 22-6)
aloitusmaksu 1,49 € 1,85 €
kilometritaksa 0,86 € 1,06 €
minimiveloitus 3,65 € 4,55 €
odotusmaksu (per tunti) 19,37 € 24,06 €
Lisämaksut:
yölisä (kello 24–6) 2 €
laukku (yli 60 cm) 0,45 €
lentokentälle/lentokentältä 5,5 €
satamaan/satamasta 1 €
sataman minimiveloitus 8 €
taajamien ulkopuolelta
alkavat/päättyvät matkat
2 €

Kaupunkien välisten matkojen hinnasto:

Perustaksat (tarifa): 1. hintaluokka
(arkisin kello 6–22)
2. hintaluokka
(ark. klo 22–6, la, su, pyhät)
aloitusmaksu 3 € 1,5 €
kilometritaksa 0,58 € 0,69 €
minimiveloitus 3,13 € 3,13 €
odotusmaksu (per tunti) 14,38 € 17,27 €
Ei lisämaksuja

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli

Strand Properties


0

Your Cart