TALVEN TUNNELMAAN – Sierra de las Nievesin kansallispuistossa

TALVEN TUNNELMAAN – Sierra de las Nievesin kansallispuistossa

Jos ikävöit kotimaan lumisia maisemia, talvisia havumetsiä on mahdollista ihailla alle 50 kilometrin päässä Aurinkorannikosta.

Málagan maakunnan sydämessä sijaitsee Sierra de las Nievesin vuoristo, jonka huiput saavat useamman kerran vuodessa ylleen valkean lumipeitteen. Lumi pysyy yleensä maassa useamman päivän, jopa viikkoja.

Strand Properties

Yli 23 000 hehtaarin laajuinen alue sai kansallispuiston arvon vuonna 2021. Se ulottuu El Burgon, Istánin, Mondan, Parautan, Toloxin, Yunqueran ja Rondan kuntien alueelle.

Kansallispuistossa sijaitsee maakunnan toiseksi korkein huippu, 1919 metrin korkeuteen kohoava Torrecilla. Sitä ympäröiville rinteille pyryttää toisinaan talvikuukausina jopa parikymmentä senttiä lunta.

Lumikaivot jäänteitä historiasta

Sierra de las Nieves tarkoittaa lumivuoristoa. Se on saanut nimensä alueella muinoin käydystä lumikaupasta. Vuoristossa on säilynyt vanhoja maan sisään kaivettuja lumikaivoja. Ne ovat pyöreitä kivillä vuorattuja monttuja, jotka ovat halkaisijaltaan 8–10 metriä.

Aikana ennen kylmälaitteita kaivot kerättiin kevättalvella täyteen lunta, joka tiivistettiin jäiseksi, ja peitettiin oljilla. Kesällä jäätä kuljetettiin yöaikaan aasien selässä ympäri maakuntaa elintarvikkeiden viilennykseen.

Uhanalaiset havumetsät

Kansallispuiston erikoisuus on erittäin uhanalaiset pinsapometsät. Kotoista kuustamme muistuttavia pinsapoita eli espanjanpihtoja kasvaa vain Sierra de las Nievesin ja Grazaleman alueella sekä pienellä alueella Marokon vuoristossa.

Rinteille pyryttää toisinaan talvikuukausina jopa parikymmentä senttiä lunta.

Nuoremmat puut näyttävät aivan täydellisiltä joulukuusilta, vanhemmat taas ovat kasvaneet korkeiksi ja paksuiksi, haaroittuneiksi jättiläisiksi.

Vuoriston ylärinteillä karuihin oloihin sopeutunut matala vuoristokasvillisuus sekä pyökkitammet korvaavat havupuut. Talvella ilman lämpötilan painuessa öisin pakkasen puolelle ja kovan tuulen puhaltaessa muodostuu puiden ja pensaiden oksille poikittaisia jääpuikkoja. Nuo upeat puikot sulavat vasta iltapäivän auringossa.

Patikointia talvimaisemissa

Alueella on luonnossa liikkujalle tarjolla upeita vaellusreittejä. Aurinkoisina päivinä voi patikoida lumisilla poluilla t-paita päällä. Toisinaan taas viima on vuoriston metsättömissä yläosissa niin kylmä ja kova, että sinne on turha yrittää ilman toppavaatetusta.

Talviaikaan Sierra de las Nievesin vuoristoon lähtijän onkin syytä varustautua kunnon vaelluskengillä sekä tuulenpitävällä kerrospukeutumisella, pipoa ja hansikkaita unohtamatta. Ainakin korkeimmalle huipulle lähtiessä kannattaa pakata mukaan myös lumipiikit kenkiin sekä vaellussauvat. Polut saattavat olla paikoitellen todella liukkaita ja jäisiä.0

Your Cart