Torrentuvan toiminta loppuu – kiinteistö myyntiin

Torrentuvan toiminta loppuu – kiinteistö myyntiin

Torremolinosissa sijaitsevan seurakunnan Torrentuvan toiminta on päätetty lakkauttaa. Seurakuntaneuvosto sinetöi jo kerran pyörretyn päätöksen.
Torrentupa on Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan kohtaamispaikka Torremolinosissa.

Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti lopettaa Torrentuvan toiminnan kokouksessaan 8. joulukuuta. Samaisessa kokouksessa sinetöitiin myös kiinteistön kohtalo: se myydään. SE-lehden saamien tietojen mukaan päätös ei kuitenkaan ollut aivan yksimielinen, vaan yksi seurakuntaneuvoston viidestä jäsenestä vastusti päätöstä.
Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan omistamat, Torrentuvaksi nimetyt tilat, sijaitsevat Torremolinosissa Calle Murillo Bracho -kadulla. Kiinteistön koko on noin 76 neliömetriä. Tiloissa toimi aikanaan kenkä- ja nahkatavaraliike.
Voidakseen toimia laillisesti liiketilalle olisi pitänyt hakea toiminnan muutos ja sen myötä muun muassa kahvilaluvat. Tätä ei kuitenkaan ole tehty, huolimatta siitä, että Torrentupa on toiminut eräänlaisena Torremolinosin seurakuntakotina, jossa on järjestetty muun muassa kahvilatoimintaa.
Kun lupa-asiaa alettiin selvittämään, kävi ilmi, että tilat eivät nykyisessä muodossaan vastaa viranomaisvaatimuksia tälle käyttötarkoitukselle. Jotta tiloja voitaisiin lain ja säädösten mukaan käyttää kahvila- ja yleisötiloina, niihin olisi tehtävä mittava ja kallis remontti.
– Vuosien takaiset seurakunnan päättäjät eivät olleet havainneet tällaista yksityiskohtaa, todetaan seurakuntaneuvostosta.
– Kun kyseiset päättäjät hoitivat aikanaan kaikki Los Bolichesin seurakuntataloa koskevat kahvila- ja ravintolaluvat kuntoon, olisi kannattanut anoa samanlaiset luvat myös Torrentuvalle. Tämä jäi jostain syystä tekemättä.

Strand Properties

”Tilat eivät täytä viranomaisvaatimuksia”

Seurakuntaneuvoston lopettamispäätös perustuu kuluvan vuoden aikana esiin tulleeseen tietoon, että nykyisellään tilat eivät täytä olemassa olevia viranomaisvaatimuksia. Seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Tapani Purasen mukaan tilan saattaminen viranomaisten vaatimaan kuntoon aiheuttaisi mittavat taloudelliset investoinnit.
– Näin ollen olemme tehneet päätöksen tilojen myymisestä. Katsomme sen olevan seurakunnalle taloudellisesti mielekkäämpää kuin ison remontin ja aivan uudenlaisen lupaviidakon aloittamisen, tämä toteaa.
Puranen haluaa korostaa, että Aurinkorannikon seurakunnan muu toiminta jatkuu Torremolinosissa entisellään.
– Esimerkiksi jumalanpalveluksia järjestetään talvikaudella kerran kuukaudessa. Myös diakonia- ja sosiaalityötä tehdään pyydettäessä, samoin kuin kirkollisia toimituksia.
Seurakuntaneuvoston tekemän selvityksen mukaan Torrentuvan tiloihin olisi pitänyt muun muassa rakentaa erillinen invalidi-wc. Niin ikään tilojen huonekorkeutta olisi pitänyt lisätä. Suuren kustannuksen olisi aiheuttanut myös vaadittava äänieristys, joka tilojen välikattoon olisi viranomaisvaatimuksesta tehtävä. Niin ikään tilojen ilmastointihormi olisi rakennettava uudelleen.

Torrentuvan kohtalo: Pauli Tuohiojalta rajua kritiikkiä

Fuengirolan seurakuntakodin varainhankinnasta taannoin vastannut pappi Pauli Tuohioja on äärettömän tuohtunut seurakuntaneuvoston päätöksestä myydä Torrentupa ja arvostelee sitä kovin sanoin.
– Olisi ollut suotavaa ensinnäkin, että torremolinoslaisten suomalaisten mielipidettä olisi kysytty, Tuohioja sanoo.
– Tämä päätöshän tehtiin jo vuosi sitten mutta sitten se peruttiin. Saimme lisäaikaa saada Torrentuvan talous kannattavaksi, ja sen suhteen on tehty paljon työtä.
Tuohioja on varma, että torremolinoslaiset olisivat lopulta saaneet tuvan kannattavaksi.
– Vapaaehtoistyöntekijät tekivät hienoa työtä, jotta saisimme tuvan tuloksen plussalle ja ahkeran työn seurauksena tulos oli positiivinen jo viime keväänkin osalta. Mielestäni kyseessä on päätös, jota ei ole perusteltu riittävästi.
– Ja haluaisin tietää, minkä ammattilaisen mielipiteeseen arviot tarvittavien korjaustöiden mittavuudesta ja kalleudesta perustuvat.
Tuohiojan sanoista saa sen käsityksen, että mies epäilee, että päätöksen takana on suoranainen ajojahti.
– Torrentuvan lopettamiselle on ollut vahva intohimo!
Pauli Tuohioja heittää ilmaan myös epäluottamuksen seurakuntaneuvoston kokouksessa esillä ollutta velkatietoa kohtaan. Tämän mukaan lopettamispäätöksessä nojattiin tarvittavien parannustöiden lisäksi myös ”39 000 euron velkaan, joka seurakunnalla on Kirkkohallitukselle, vaikka seurakunnan viime vuoden taseessa kyseinen velka oli 25 418 euroa”.
– Torrentuvan hankkimiseen saatiin aikanaan rahoitus Kirkkohallitukselta ja sitä velkaa maksetaan edelleen. Minun järkeeni ei kuitenkaan mahdu, että viime vuoden tilinpäätöksessä ilmoitettu velkasumma oli rapiat 25 000 euroa. Miksi se on yhtäkkiä noussut melkein 40 000 euroon?

”Ikävä, mutta tarpeellinen päätös”

Aurinkorannikon seurakunnan johtava pappi Jarmo Karjalainen toteaa lopettamispäätöksen olevan vankasti perusteltu. Tämä kertoo seurakuntaneuvoston pyytäneen tietoa kahdelta eri asiointitoimistolta siitä, miten Torrentuvan tilat saataisiin nykyisiä viranomaisvaatimuksia vastaaviksi.
– Molempien vastaukset olivat samat. Torrentuvalla toiminnan jatkaminen vaatii kahvilaluvan ja tilan päivittämisen viranomaisten tämän hetken vaatimusten mukaiseksi. Muutostöiden kustannukset ovat tällä hetkellä seurakunnalle liian kalliita toteuttaa.
Kirkkohallituksen velka-asian suhteen Karjalainen myöntää itsekin pyytäneensä selvitystä siitä, kuinka paljon velkaa vielä on jäljellä.
– Aurinkorannikon seurakunnan vuoden 2021 tilinpäätöksessä velan Torrentuvasta on kerrottu olevan noin 25 000 euroa. Summan suuruus perustuu kirjanpitäjämme laskelmiin.
– Aurinkorannikon seurakuntaa on kuitenkin tuon tilinpäätöksen jälkeen informoitu Kirkkohallituksen toimesta, että velkasumma on tällä hetkellä suurempi, noin 31 000 euroa. Seurakuntaneuvoston 8. joulukuuta kokouspöytäkirjassa oleva summa 39 000 euroa lainan suuruudesta perustui vuonna 2021 Kirkkohallitukselta saatuun tietoon. Aurinkorannikon seurakunta on kuitenkin kuluneena aikana lyhentänyt kyseistä lainaa, joten Kirkkohallituksen mukaan velkaa on jäljellä noin 31 000 euroa.
– Seurakuntaneuvosto luottaa Kirkkohallituksen informaatioon.
Karjalainen kuitenkin toteaa, että laina ei ole ollut ratkaiseva tekijä lopettamispäätöksessä.
– Varsinaisesti velkasumman määrä ei muuta kokonaisarviota Torrentuvan tulevaisuudesta. Merkittävin asia on, että tila tulisi saattaa Espanjan lakien ja asetusten mukaiseen kuntoon.
Tehdyllä päätöksellä seurakuntaneuvosto varautuu myös niihin mahdollisiin muutoksiin, joita siirtyminen Merimieskirkon alaisuuteen 1. kesäkuuta 2023 tuo tullessaan.0

Your Cart