Torreviejassa uusia suomalaisyrittäjiä

Torreviejassa uusia suomalaisyrittäjiä

Torreviejassa on puolen vuoden sisällä aloittanut useampikin uusi suomalainen yrittäjä, joista osa on hypännyt suoraan syvään päätyyn ja avannut yrityksen heti Espanjaan muutettuaan.
Otava-saunabaarin yrittäjät Sanna ja Ismo Kokki olivat käyneet Torreviejassa 2019 ja haaveilleet muutosta kodikkaaksi kokemaansa kaupunkiin.

Yrittäjät kertovat kokeneensa ilmapiirin kaupungissa myönteiseksi ja avuliaaksi. Monet suomalaiset yritykset tekevät myös yhteistyötä keskenään. Samalla yritykset houkuttelevat laajempaa asiakaskuntaa kuin pelkästään suomalaisia, etenkin kesällä, kun väki vaihtuu.
– Olemme mieheni kanssa uusia täällä ja saaneet paljon apua esimerkiksi lainsäädännön kanssa. Ei sillä tavalla kilpailla keskenämme, sillä kaikilla Suomi-paikoilla on vähän erilainen profiili, eri artisteja ja eri aukioloajat, syksyllä Torreviejaan muuttanut ravintoloitsija Sanna Kokki pohtii.

Strand Properties

Uusi vuosi toi tullessaan uudet Suomi-kauppiaat

Ada Mattson ja Jani Heikkilä eivät olleet käyneet aiemmin Torreviejassa, kun huomasivat netis-
tä, että Suomi-Kauppa oli myynnissä. He päättivät tulla Torreviejaan lomalle katsomaan paikan.
– Tulimme muutaman kerran fiilistelemään ja pohtimaan, että uskallettaisiinko muuttaa tänne ja alkaa kauppiaiksi, Mattson kertoo.
Vuoden vaihteessa pariskunta pakkasi kimpsunsa ja suuntasi kohti etelää ja uusia seikkailuita. Kauppa on siitä asti jatkanut toimintaansa tutulla tyylillä.
Uudet kauppiaat on otettu lämpimästi vastaan, eikä se johdu pelkästään Espanjan auringosta, vaikka Mattson syksyllä nauttikin siitä erityisesti, kun tiesi, että Suomessa oli samaan aikaan kylmää ja pimeää. Hän kehuu erityisesti paikallisia ihmisiä ja suomalaista yhteisöä.
– Tämä ensimmäinen vuosi sisältää paljon opettelua ja rahanmenoa. Ei sitä tiedä, mitä tulevaisuudessa keksii. Täällä on saanut kivasti tehdä yhteistyötä muiden suomalaisten yritysten kanssa ja apua löytyy aina.

Saunabaari niin yksityistilaisuuksiin kuin yhteiseen ajanviettoon

Lappeenrannasta etelään muuttaneet ravintoloitsijat Sanna ja Ismo Kokki haaveilivat alkujaan baarista Torreviejassa.
Sitten he löysivät nykyisen Otava-saunabaarin kiinteistön, jossa oli hyvät puitteet saunoille, ja suunnitelma viinibaarista laajeni. Syksyisen remontin jälkeen Otavassa on kaksi perinteistä suomalaista saunaa, jotka lämpenevät yksityistilaisuuksiin sekä kerran viikossa naisten ja miesten yleisillä vuoroilla.
Vaikka sauna ei kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiin, se on osoittautunut menestykseksi. Sanna Kokin mukaan etenkin miesten lenkkisauna on ollut niin suosittu, että joskus on joutunut jopa jonottamaan, että pääsee saunaan.
– Monet ovat käyneet meressä asti uimassa. Saunan jälkeen saa sitten suomalaisia makkaraperunoita. Muuten voi tilata sellaista baariruokaa ja tilauksesta kotiruokaakin.
Yrittäjät ovat panostaneet arkisiltakin kuulostaviin yksityiskohtiin, kuten pistorasioihin ja siisteyteen, jotka lisäävät kuitenkin viihtyvyyttä. Kokit haluavat, että Otavaan voi tulla viettämään rauhassa aikaa.
– Meillä on ollut nyt pari kertaa kuukaudessa live-musiikkia. Kun esiintyjiä tulee, silloin tupa on ihan täynnä.

Kansainvälinen duo pyörittää rokkibaaria

Torreviejan keskustassa sijaitsevan Correcaminos-baarin yrittäjät vaihtuivat tammikuussa, kun Jonna Ruupunen ja hänen espanjalainen bisneskumppaninsa Julián García Sánchez siirtyivät paikan baaritiskin taakse.
Ruupunen on tullut tutuksi monille alueen suomalaisille Ratto-Tallista, jossa oli lähes koko viime vuoden ensin matkailualan harjoittelussa ja sitten töissä. Jo sitä ennen Ruupunen oli viettänyt paljon aikaa Torreviejassa enonsa luona.
– Tiesin silloin, että haluan muuttaa joskus Espanjaan, mutta ajattelin, että en missään tapauksessa Torreviejaan.
Lähelle Torreviejaa tuore yrittäjä perheineen kuitenkin päätyi, sillä työt sijaitsevat Torreviejassa, jossa Ruupunen viettää suuren osan ajastaan. Yrittäjällä töitä riittää ja Ruupunen myöntää, ettei hän osaa olla tekemättä hommia. Vapaapäivä kuluu vapaaehtoistöissä hyväntekeväisyysliikkeessä, jonne myös baari ottaa tavaroita lahjoituksena vastaan.
Rokkibaarissa esiintyy paljon muusikoita. Asiakaskunta on kansainvälinen. Kaksi yrittäjää ja palkattu työntekijä puhuvat yhteensä niin monia eri kieliä, ettei niitä ehdi kirjoittaa ylös.
– Pyrin siihen, että paikalla olisi aina suomenkielinen tarjoilija, toistaiseksi se olen ollut minä, Ruupunen kertoo.

Jonna Ruupunen, Julián García Sánchez ja Julia Titova työskentelevät Correcaminosissa, jossa on tarjolla juomien lisäksi pöytäpelejä ja usein live-musiikkia.0

Your Cart