Valencian Las Fallas -festivaali on listattu Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon.


Tuli on Las Fallas -juhlinnassa oleellinen elementti.

Valenciassa vuoden merkittävin tapahtuma on Las Fallas –juhla (valencianoksi Les Falles), joka päättää talven ja toivottaa kevään sekä uudet alut tervetulleiksi. Festivaalia juhlitaan joka vuosi 15.–19. maaliskuuta, tosin juhla julistetaan alkaneeksi jo helmikuun viimeisenä sunnuntaina, jonka jälkeen kaupunki alkaa virittäytyä festivaalitunnelmaan.

Las Fallas on Valenciassa vuosisatoja vanha perinne, ja ainutlaatuinen festivaali lisättiin vuonna 2016 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.


Falla-monumentit ovat suuria ja näyttäviä.


Falleras-naisilla on valencialaiset perinnepuvut päällä.

Festivaalin alkuperästä on eri teorioita, joista mitään ei olla pystytty varmasti todistamaan oikeaksi. Kerrotaan, että festivaalin vietto on lähtöisin puuseppien killan perinteestä polttaa ylijäänyttä puutavaraa käsityöläisten suojelupyhimyksen San Josén kunniaksi ja tuoda näin valoa lopputalveen. Festivaalin viimeinen päivä 19. maaliskuuta on samalla Neitsyt Marian puolison San Josén, eli pyhän Joosefin päivä, jolloin Espanjassa vietetään myös isänpäivää.

Maaliskuiseen juhlaan linkittyy myös uudestisyntyminen, talven vaihtuminen kevääksi. Uusi elämä ei kuitenkaan synny, jos vanha ei ensin lakastu pois. Sama symboliikka näkyy festivaalissa: Las Fallas päättyy juuri ennen kevätpäiväntasausta siihen, että juhlaa valten rakennetut taideteokset kirjaimellisesti poltetaan maan tasalle.

Festivaalin aikana kaupungin kaduille tuodaan yli 700 monumenttia, jotka on tehty puusta, pahvista ja polystyreenistä. Näyttävät taideteokset kohoavat jopa yli 20 metriin.

TEKSTI: Alisa Kettunen
KUVAT: Turismo de Valencia

Lue lisää Las Fallas -juhlasta sekä festivaaliin liittyvistä tapahtumista ja perinteistä helmikuun 2019 Olé-lehdestä.