Pohjoismaalaiset eläkeläiset ovat kanarialaisten mieleen. Jesica Kettusen Sisu-yritys välittää lyhytaikaisia vuokra-asuntoja ainoastaan heille.
Suomalaistaustainen Jesica Kettunen välittää vuokra-asuntoja Gran Canarialla.

Välitän asuntoja vain ja ainoastaan eläkkeellä oleville pohjoismaalaisille ja vain 1–6 kuukauden ajaksi kerrallaan. Tämä johtuu vuokranvälityksessäni olevien asuntojen omistajien nimenomaisesta toivomuksesta, kertoo vuokranvälittäjä Jesica Kettunen.

– Tästä saatetaan tehdä poikkeuksia, mutta käytännössä vain harvoin. 

– Kettusen liiketoiminnan ydin on, että se on äärimmäisen erikoistunutta. Myyntitoiminnan Kettunen jättää suosiolla muille.

Hän kertoo, että valtaosa hänen asiakkaistaan haluaa viettää talven Las Palmasin kaupungissa. Las Canterasin ranta-alue on alueista ehdottomasti suosituin. 

– Saaren eteläosalla on omat kannattajansa ja minulta löytyy kyllä asuntovalikoimaa sieltäkin, mutta suurin osa tarjonnastani on keskittynyt Las Canterasin ympäristöön. 

Las Canterasin ranta on rankattu maan parhaimpien kaupunkirantojen joukkoon.

– Las Palmasin alueella on paljon sellaisia aktiviteetteja, jotka miellyttävät erityisesti varttuneempaa suomalaisväkeä, joiden tarkoitus on oleskella saarella talven yli. Etelään hakeutuu ehkä vähän nuorempaa väkeä. 

Las Palmasin vuokrahinnat ovat samansuuruisia kuin muidenkin Espanjan rannikkoalueiden. 

Las Canterasin rannan tuntumasta saa asunnon noin 850 eurolla, ilman parveketta, käyttökuluineen. Parveke nostaa hinnan tuhannen euron pohjoispuolelle. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä lähempänä merta asunto on, sitä kalliimpi hinta. 

Ilmasto huomioitava

Kettunen kertoo olevansa erittäin tarkka siitä, mitä asuntoja valikoimaansa kelpuuttaa. 

– En ota lainkaan asuntoja, joissa on kosteusongelmia tai jotka eivät muuten ole hyvässä kunnossa.

Hän käy itse joka ikisessä asunnossa ennen hyväksymistä.

– On kuitenkin otettava huomioon, että sijaintimme meren äärellä on omiaan tuomaan kosteutta asuntoon kuin asuntoon. Tätä varten annan asiakkaille suosituksia muun muassa tuuletuksen suhteen ja kosteuden poistamiseen esimerkiksi vaatekaapeista, Kettunen kertoo.

Kielimuurin lisäksi mentaliteettimuuri

Moni suomalainen uskoo pärjäävänsä vuokrakiemuroissa ilman asiantuntija-apua. Kettunen kuitenkin muistuttaa tärkeästä asiasta: kaikki on hyvin niin kauan, kun kaikki menee hyvin. 

Minun tehtäväni on edustaa vuokralaista ja puolustaa tämän oikeuksia. Kertamaksuni, 150 euroa, sisältää paljon sellaisia palveluja, joita ei ehkä tule ajatelleeksi, kun haaveilee talvesta etelässä. 

– Kielimuurin lisäksi on olemassa myös mentaliteettimuuri. Vuokralaiselle on tärkeää, että hänen oikeuksistaan pitää kiinni paitsi kielen myös paikalliset toiminta- ja ajattelutavat tunteva olla henkilö. 

– Yrityksen aiemman omistajan menehdyttyä Kettusen eteen tuli haastavia tilanteita, joissa vuokranantaja sanoi yhtä ja asiakas toista. Moni tieto oli kirjattu vanhanaikaisesti vain vihkoon ja sopimukset oli tehty suullisesti.

Mutta kaikesta selvittiin – Kettusen mukaan osittain suomalaisella sisulla.

– Olen luonut toimintatapani ja totuttanut myös asiakkaat ja asuntojen omistajat niihin, Kettunen toteaa. 

– Minulla alkaa olla tietokoneellani valikoima asunnoista kuvineen ja kuvauksineen. 150 asunnon ajaminen koneelle on vienyt aikaa. Tarkoituksenani on luoda nettisivut, joilta asiakas voi lähitulevaisuudessa itsenäisesti etsiä haluamansa kaltaisia asuntoja.

LUE KOKO JESICA KETTUSEN HAASTATTELU JOULUKUUN OLÉ-LEHDESTÄ!

TEKSTI KATIA WESTERDAHL

KUVA HAASTATELTAVA