Kun mieleinen vuokra-asunto löytyy, kannattaa lukea vuokrasopimus tarkkaan. Lisäksi on hyvä olla tietoinen Espanjan vuokralaista ja käytänteistä.
Vaikka Espanjan vuokralaki on hyvin samankaltainen kuin suomalainen, muutamia eroavaisuuksia löytyy. Varsinkin vuokrasopimuksen ehdot voivat poiketa Suomen vastaavista.
– On tärkeää erottaa toisistaan lomavuokraus ja pidempiaikainen vuokraus. Näihin kahteen pätee hieman eri säännöt ja käytännöt, painottaa kiinteistönvälitystoimisto Sotheby´s International Realtyn Mallorcan toimistossa työskentelevä Nadine Woitas.
Baleaarien saarilla lomavuokraukseksi katsotaan alle kuukauden vuokrasuhteet, mutta lait ovat aluekohtaisia. Esimerkiksi Andalusiassa rajaksi on asetettu kaksi kuukautta.
Eroa loma- ja pitkäaikaisen vuokrauksen välillä on esimerkiksi asumiskulujen maksukäytännöissä. Lomavuokrasuhteesta maksetaan kertahinta, johon yleensä sisältyy sähkö, kaasu, jätehuolto sekä välityspalkkio. Asiakkaan ei tarvitse arvuutella lisäkuluja.
Yli kuukauden vuokrasuhteissa asukas yleensä maksaa käytöstä riippuvat asumiskulut kulutuksen mukaan. Kiinteät kulut, kuten vero ja hoitovastike, taas ovat jo lainkin mukaan asunnon omistajan vastuulla.
Vuokraa ei voi korottaa holtittomasti
Yksi vuokralaisen oikeuksista liittyy vuokran nostoon. Vuokran tarkistus on Espanjassa sidottu indeksiin ja se tehdään vuosittain, aikaisintaan vuoden vuokrasuhteen jälkeen. Indeksi on nimeltään IPC, Indice General de Precios de Consumo.
Laissa on myös määritelty takuuvuokran määrä. Se on enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Woitasin mukaan käytännössä sitä pyytää vain ani harva.
– Normaalisti asiakkaamme haluavat takuuvuokraa kahden kuukauden vuokran verran, Woltas sanoo.
Vuokralaisen vastuu on määritelty Espanjan perustuslaissa ihastuttavalla tavalla: Vuokralaisen tulee kohdella vuokrattua omaisuutta kuin tunnollinen perheenisä. Tätä ohjenuoraa noudattaessa ei voi mennä pieleen.
Irtaimiston suhteen vuokralaisen vastuu on Suomea suurempi. Nyrkkisääntö on, että vuokralainen korvaa pienet viat ja normaalin kulutuksen aiheuttamat rikkoutumiset, loppu jää vuokranantajalle.
TEKSTI: Meri Saukkoriipi
Lue joulukuun 2020 Olé-lehdestä lisää, mikä on vuokralaisen ja mikä vuokranantajan vastuulla. Miten toimia erilaisissa pattitilanteissa?