Mitä espanjalaisen viiniasiantuntijan joulupöydässä juodaan?

Mitä espanjalaisen viiniasiantuntijan joulupöydässä juodaan?

Pitkän linjan sommelier ja Madridisssa sijaitsevan Vinology-viiniravintolan yrittäjä Pilar Oltra muistuttaa, että espanjalainen valkoviinikin sopii jouluun.

Mikä on espanjalaisen joulun tärkein juoma?

Strand Properties

Ehdottomasti viinit ja cava-kuohuviini. Vaikka jouluna juodaan muitakin juomia, viinit ovat pääosassa. Ne istuvat parhaiten yhteen espanjalaisten jouluruokien kanssa.

Mikä on yleisin virhe, kun joulupöytään valitaan juomia?

Yleisin virhe on ajatella, että vaalean lihan kanssa juodaan aina valkoviinejä ja punaisen lihan kanssa punaviinejä tai että kuohuviini sopii ainoastaan kippistämiseen aterian lopuksi.

Meillä on monia hyviä, kevyitä punaviinejä, jotka sopivat loistavasti yhteen kalan ja merenelävien kanssa. Espanjalaisista valkoviineistä monet sopivat puolestaan hyvin juustojen, hanhenmaksan ja jopa punaisen lihan, esimerkiksi riistalihan, kuten kauriin, seuraksi.

Kuohuviinit istuvat paitsi jälkiruokajuomaksi myös aperitiiviksi tai jopa ruokajuomaksi. Joulupöytää suunnitellessa kannattaa olla luova ja kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä ennakkoluulottomasti.

Mitä juomia valitset omalle jouluateriallesi tänä vuonna?

Aperitiiviksi nautimme joko sherryä tai cavaa. Ruuan kanssa tarjoilen esimerkiksi hyvin kypsytettyä valkoviiniä, kuten Riojan alueen valkoviiniä. Kevyeksi punaviiniksi haluan valita tänä vuonna galicialaisen, Ribeira Sacran viinialueelta tulevan Mencía-rypäleestä tehdyn viinin. Jälkiruokana nautimme tällä kertaa Alicanten fondillón-viiniä.

Lue kaikki viiniasiantuntijalle esitetyt 10 kysymystä ja vastausta joulukuun Olé-lehdestä!

TEKSTI ja KUVA: Anna Venejärvi

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart