Ravintolakulttuuri Espanjassa: koko seurueen haarukat ja sormet käyvät samoilla lautasilla

Ravintolakulttuuri Espanjassa: koko seurueen haarukat ja sormet käyvät samoilla lautasilla

Kaikkien kesken jaettavat yhteiset annokset ovat tärkeä osa Espanjan ravintolakulttuuria.
Ulkona syöminen on Espanjassa rento tapahtuma, jossa ruoka nautitaan välillä seisten, välillä istuen, ilman kiirettä, ja usein seurueen kesken annokset jakaen.

Espanjan ruokakulttuuri on aikamoisen pirstaleista. Yksi asia on kuitenkin lähes yleismaallinen: Kaikki pöytään tulevat annokset kuuluvat kaikille, päättää tilauksesta sitten seurueen ”johtaja” yksin tai kaikki yhteisesti niin, että yksi valitsee yhden, toinen toisen.

Strand Properties

Ajatus on hieno, sillä näin jokainen pääsee osalliseksi jokaisesta herkusta. Ja kuvastavathan keskelle pöytää asetellut yhteiset annokset jo itsessään jakamisen iloa.

Aina ei tarvita edes omaa lautasta, vaan haarukka, lusikka tai hammastikku riittää. Joskus ei kaivata edes niitä, vaan herkut kurotellaan suuhun pelkillä sormilla.  

Seurue saattaa tilata kasan tapaksia tai pinchoja (näistä käsitteistä ei tosin tunnuta pääsevän yhteisymmärrykseen, vaan yhdelle ne ovat yksi ja sama, toiselle tapa on isompi, ja kolmannelle pinchon kuuluisi olla aina ilmainen). Tai sitten pöytään pyydetään jaettavaksi useampi ración (annos), joka on nimensä mukaisesti kahteen edellä mainittuun verrattuna jo oikea ruoka-annos.

Merkkejä muutoksesta on ilmassa

Edes koronaviruksen ei onnistunut tehdä loppua jaetuista annoksista, vaikka Andalusian aluehallituskin halusi kieltää ne taudin leviämisen pelossa.

Mutta nyt tavan ylle kerääntyy hiljalleen pieniä pilviä, jotka uhkaavat, jos eivät nyt pimentää koko sen tulevaisuutta, niin ainakin tehdä siitä harmaamman. 

Mikä tähän on syynä?

TEKSTI: Mikko Immonen
KUVA: Shuttertosck

Lue koko juttu elokuun 2023 Olé-lehdestä.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart