Tunne tyypilliset meriherkut

Tunne tyypilliset meriherkut

Sukella rohkeasti äyriäisten ja kalojen makumaailmaan. Espanjan rannikkoalueilla nämä ruokalajit tulevat varmasti vastaan ruokalistaa lukiessa.

Merenelavat
“Almejas”-pikkusimpukat, paistetut “calamaritos”-kalmarit ja kuumat ja tuliset “gambas al pil-pil” löytyvät tyypillisesti jokaisen ranta-chiringuiton ruokalistalta.

Espetos eli paistetut sardiinit – Nauti paikallisen rannikon antimista!

Rantakaduilla vastaan leijuva savun ja kalan tuoksu on monelle tuttu. Chiringuitojen eli rantaravintoloiden grilliveneissä paistuu usein laaja valikoima kalastajien apajia, poikkeuksetta ainakin sardiineja. Nämä espetos-nimellä tunnetut kalat ovat niin tärkeä osa Málagan alueen ruokaperinnettä, että niitä on esitetty Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen listalle.

Paikallisen sanonnan mukaan sardiinit ovat parhaita niinä kuukausina, joiden espanjankielisessä nimessä ei ole r-kirjainta. Ne ovat touko-, kesä-, heinä- ja elokuu. Sen sijaan äyriäisiä kehotetaan välttämään mainittuina kuukausina. Espetokset ovat yksi edullisimmista kalaruoista.

Gambas eli katkaravut – Pyrstöstä kiinni ja herkuttelemaan

Katkarapuja saa ravintoloista lukuisilla eri tyyleillä valmistettuina. Aurinkorannikolla tyypillisimmät katkarapuherkut ovat gambas al pil-pil – tulisessa valkosipulikastikkeessa tarjoillut kuoritut katkaravut, gambas a la plancha – paistetut katkaravut ja gambas cocidas – keitetyt katkaravut. Myös paneroidut ja uppopaitstetut katkaravunpyrstöt, gambas rebozadas, löytyvät monen kalaravintolan listalta.

Kuorellisina pöytään tuotujen katkarapujen kanssa ei kannata ujostella. Rantaravintolassa voi ronskisti tarttua rapua käsin, taittaa ensi pää poikki, irrottaa pyrstö ja jalat, ja kuoria viimeiseksi kuori irti. Langostinos ovat puolestaan jättikatkarapuja.

Boquerones eli sardellit – Pikkukaloja eri muodoissa

Pienistä, muikun näköisistä boquerones-kaloista valmistetut annokset ovat Málagan alueella hyvin tyypillisiä. Ne ovat muodostuneet Málagan tavaramerkiksi ja kaupungin asukkaita jopa kutsutaan lempinimellä boquerones.

Sardelleja löytyy ruokalistoilta monessa muodossa. Esimerkiksi boquerones en vinagre tarjoillaan viinietikassa, boquerones fritos kokonaisina ja friteerattuina, ja boquerones al limón puolestaan avattuna ja sitruunalla maustettuna.

Boqueron frito
Paistetut “boquerones fritos” -kalat ovat paikallisten suurta herkkua.

Calamaritos eli pienet kalmarit – Mustekalojen maailma

Mustekalaruokien kirjo on laaja. Aurinkorannikon kalaravintoloissa kannattaa maistella ainakin calamaritos fritos eli friteerattuja pieniä kalmareja. Ne ovat muutaman sentin pituisia kokonaisina paistettuja mustekaloja. Iso kalmari (calamar) on eri asia. Jos huikkaa ”calamares fritos” saa usein eteensä friteerattuja mustekalarenkaita. Muita mustekaloihin kuuluvia ovat pulpo (tursas) ja jibia ja sepia (seepiat), joita saa myös monissa eri muodoissa.

Almejas eli pikku-simpukat – Makuelämyksiä kuoren sisällä

Ei kannata myöskään unohtaa simpukkaruokia. Ruokalistoilta voi bongata esimerkiksi almejas salteadas eli pikkusimpukoita valkosipulilla ja persiljalla maistetussa liemessä. Simpukoita tarjoillaan myös nimellä almejas a la marinera, joka viittaa usein tomaattikastikkeessa tarjoiltuihin simpukoihin.

Sinisimpukat ovat espanjaksi mejillones, pitkulaiset veitsisimpukat puolestaan navajas. Conchas finas -simpukat syödään yleensä raakana.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Olé-kustannus

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart