Välimeren ruokavalio elämäntavaksi

Välimeren ruokavalio elämäntavaksi

Jani Paasikoski suosittelee aloittamaan uuden vuoden siirtymällä pysyvästi rentoon ja terveelliseen Välimeren ruokavalioon.

Tähän aikaan vuodesta moni alkaa toteuttaa erilaisia dieettejä ja elämäntapamuutoksia. Nyt kannattaakin muistaa Välimeren ruokavalion erinomaisuus.

Strand Properties

Ruokavalio perustuu monipuolisuuteen ja sallivuuteen, jonka vuoksi sitä on helppo toteuttaa vaikka askel kerrallaan edeten ja saavuttaa silti hyviä tuloksia.

Ensimmäinen vaihe voi olla esimerkiksi päivittäisen rasvan vaihtaminen kylmäpuristettuun neitsytoliiviöljyyn. Muita ohjeita ovat runsaampi vihannesten, kasvisten, papujen ja palkokasvien käyttö sekä kalan ja äyriäisten suosiminen punaisen lihan sijaan.

Perinteiset vaalea leipä, riisi ja pasta ovat tärkeä osa Välimeren ruokavaliota. Nykysuositusten mukaan näiden tulisi olla täysjyvätuotteita, vaikka perinteiset reseptit eivät aina taivu täysjyvämuotoon.

Myös päivittäinen liikunta ja kohtuullinen alkoholin nauttiminen ruokailun yhteydessä kuuluvat suosituksiin. Kuulostaa siis ihan mielekkäältä, eikä ole kovin vaikealta toteuttaa.

Vaikka liikunnan merkitystä ei saa vähätellä, suurin työ tässä dieetissä tai elämäntavassa tehdään keittiössä ja ostoksilla, eikä punttisalilla tai juoksuradalla hikoillessa.

Välimeren ruokavalio on osa välimerellistä rentoa elämäntapaa, joka ohjaa niin arkea kuin juhlaa ja kulkee käsi kädessä satokausikalenterin kanssa.

Syö satokauden ja ruoka-aikojen mukaan

Espanjassa satokausien vaihtelu näkyy etenkin kauppahallien ja hedelmäkauppojen tarjonnassa. Kausia seurataan niin kotikeittiöissä kuin ravintoloissa. Syykin on selvä, sillä kauden tuotteet ovat satokauden huipulla sekä maukkaimmillaan että edullisimmillaan.

Jani Paasikosken herkullinen xató-salaatti sopii välimerelliseen dieettiin ja tammikuun keventäjäksi.

Vuodenaikojen vaihtelu ei vaikuta pelkästään raaka-aineiden tarjontaan vaan myös valmistusmenetelmiin. Pitkään haudutetut vahvat padat ovat luonnollisesti kylmien kuukausien purtavaa, kun taas kevyet ja kylmät ruoat, esimerkiksi gazpacho-keitot,kuuluvat kesään.

Satokausivaihtelua seuraavat niin perheet omilla aterioillaan kuin koulut ja muut ruokaa tarjoavat yhteisöt. Talvella linsseistä ja makkaroista tehdään tuhti pata ja kesällä samoista raaka-aineista valmistetaan raikas linssisalaatti alkuun ja paistetaan makkarat pääruuaksi.

Espanjassa gastronomisia perinteitä seurataan ja noudatetaan tarkasti. Niistä poikkeavaa käytöstä ihmetellään. Näihin sääntöihin kuuluvat myös espanjalaisten ruokailuajat, joita kunnioitetaan viimeiseen asti.

Välimeren ruokavalio onkin helppo jakaa ruokailurytmin mukaan suositusten mukaiseen viiteen ateriaan päivässä. Ne ovat aamupala, aamupäivän välipala, lounas, merienda-välipala ja illallinen. Lounas on päivän tuhdein ateria ja lähes kaikki syövät kolme ruokalajia niin kotona, kouluissa kuin ravintoloissa.

TEKSTI: Jani Paasikoski
KUVAT: Jani Paasikoski, Shutterstock

Lue tammikuun 2021 Olé-lehdestä Barcelonassa asuvan huippukokki Jani Paasikosken vinkit sekä raikkaan xató-salaatin resepti!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart